Logo grootvlaardingen.nl


De drie stagiaires met van links naar rechts Rajae, Xaviera en Vagan met docente Annette Wielaard voor de winkel met tweedehands artikelen op de Hoogstraat. (Foto: Peter Spek)
De drie stagiaires met van links naar rechts Rajae, Xaviera en Vagan met docente Annette Wielaard voor de winkel met tweedehands artikelen op de Hoogstraat. (Foto: Peter Spek)

Ondernemen leer je in 'n echte winkel

  Zakelijk

VLAARDINGEN – Ontspannen zitten Xaviera, Vagan en Rajae aan tafel in Lokaal97, de opleidingswinkel met tweedehands artikelen van het Geuzencollege op de historische Hoogstraat. De drie stagiaires van de Vlaardingse middelbare school prijzen de binnengekomen artikelen en dat zijn er deze middag nogal wat. Docente Annette Wielaard kijkt met een schuin oog mee of alles goed gaat.

"Een uniek concept. In de praktijk leren de leerlingen omgaan met alle facetten van het ondernemen", zegt Annette Wielaard, die vorig jaar haar intrede deed in de winkel met tweedehands artikelen. "De winkel bestaat deze maand precies vijf jaar en is echt een succes gebleken!"
De drie stagiaires vormen een groep binnen een grotere groep van twaalf leerlingen die de winkel een jaar lang runnen en bezig zijn aan hun eindexamenjaar. "Het is geen vrijblijvende stage-opdracht", zegt de docente. "In het derde jaar moeten alle leerlingen een sollicitatiebrief schrijven en aan de hand daarvan selecteren wij twintig leerlingen die op gesprek mogen komen. Uiteindelijk blijft er een groep van twaalf leerlingen over, die de winkel op de Hoogstraat voor een jaartje bemannen."
De leerlingen leren omgaan met klanten, maar moeten ook de administratie doen, de voorraad bijhouden en de kassa bedienen. "Allemaal vaardigheden die zij in de toekomst kunnen gebruiken." Stagiaire Xaviera heeft het uitstekend naar haar zin. "Ik leer veel en wist eigenlijk niet dat er zoveel bij komt kijken om een winkel als deze draaiende te houden. In de afgelopen weken heb ik veel zelfvertrouwen gekregen. Ik durf mensen aan te spreken en leer om te gaan met geld." Of zij later ook in een winkel wil gaan werken weet de Vlaardingse nog niet. "Ik ben nogal goed in talen en wil daar later mijn werk van maken." Vagan heeft na zijn opleiding andere plannen. "Ik wil profvoetballer worden, maar deze stage had ik voor geen goud willen missen. Ik leer veel en misschien kan ik dat later op de één of andere manier toch nog gebruiken." De stage vormt onderdeel van het uiteindelijk eindexamen. "De leerlingen worden beoordeeld en het kan doorslaggevend zijn of zij uiteindelijk met een diploma van school gaan", zegt Annette Wielaard. De docente wil graag nog meer bekendheid geven aan haar winkel op de Hoogstraat. "Aan artikelen hebben wij geen gebrek. Veel Vlaardingers brengen al de spullen die thuis overbodig zijn, maar het zonde vinden om weg te gooien, maar de verkoop kan nog beter." De opbrengst van de verkochte artikelen gaat om de drie maanden naar een goed doel in Vlaardingen of regio.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox