Logo grootvlaardingen.nl


Wethouder Ruud van Harten reikt aan Frans van Veen de cheque van 1000 euro uit als winnaar van de schoonste club van Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)
Wethouder Ruud van Harten reikt aan Frans van Veen de cheque van 1000 euro uit als winnaar van de schoonste club van Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)

Victoria'04 gaat voor schoner milieu

  Verenigingen

Frans van Veen, bestuurslid facilitaire zaken van voetbalvereniging Victoria '04, glunderde van oor tot oor. Zijn vereniging werd de winnaar van de opruimwedstrijd voor verenigingen uit Vlaardingen.

Even eerder had hij uit handen van wethouder Van Harten een cheque van duizend euro gekregen, beschikbaar gesteld door Irado, initiatiefnemer van de actie om clubs te bewegen zoveel mogelijk afval te scheiden en op die manier een bijdrage te leveren aan een schoner milieu.

"Wij hebben de handschoen opgepakt om de leden te bewegen afval te gaan scheiden dat wij produceren tijdens trainingen en wedstrijden", zegt Frans van Veen. "Wij zijn vorig jaar maart begonnen bij de jeugd en dat is erg aangeslagen. Daarna hebben we de actie voortgezet bij de senioren. Het resultaat is nu dat plastic van het restafval wordt gescheiden en dat levert niet alleen een besparing op van de kosten voor het ophalen van afval, maar het spaart ook het milieu. En dat is misschien nog wel het belangrijkste!", aldus het bestuurslid van de achthonderd leden tellende club in de Broekpolder. "Daarnaast nemen onze leden deze ervaring ook mee naar huis. Vooral de jeugdleden zijn enthousiast thuisgekomen om vader en moeder ervan te doordringen zoveel mogelijk het afval gescheiden aan te leveren. Het mes snijdt wat dat betreft aan twee kanten."
De voetbalclub heeft het geld niet cadeau gekregen. "Een jaar lang hebben wij hier hard aan gewerkt. We kregen zelfs een aantal keren onaangekondigd bezoek van enkele juryleden. Het ging niet alleen om het scheiden van plastic afval, maar er werd ook gekeken naar de omgeving van het complex. Hoe schoon is dat", aldus Van Veen.
De jeugd van Victoria '04 werd daarbij ingezet om het terrein te ontdoen van afval. Aan de wedstrijd deden acht Vlaardingse verenigingen mee. De verenigingen konden punten verdienen door hun opruimacties te delen op de Facebookpagina van Schoon Loont. De deelnemende verenigingen ontvingen van Irado gratis een container voor het apart inzamelen van plastic afval. Ook wethouder Van Harten, met in zijn portefeuille milieu en duurzaamheid, was enthousiast: "Doordat het plastic afval niet meer bij het restafval terecht komt vermindert de hoeveelheid restafval en wordt er direct bespaard op de kosten voor afvoer en verwerking hiervan. Dat voelen alle Vlaardingers in hun portemonnee." Wat de club met het gewonnen bedrag gaat doen is al duidelijk voor Frans van Veen: ''Voor de jeugd een voetbalclinic organiseren met een bekende speler. Dat hebben ze wel verdiend!'

Reageer als eerste
Meer berichten