Logo grootvlaardingen.nl


Buxus moet het hele jaar door, ook in de zomer en herfst, goed gecontroleerd worden.
Buxus moet het hele jaar door, ook in de zomer en herfst, goed gecontroleerd worden.

Pas op voor de buxusmot; plaag lastig te bestrijden

  Landbouw / Visserij

Vlaardingen - Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in de buxus? Grote kans dat de buxusmot zich erin heeft genesteld. In de regio zijn inmiddels veel buxusplanten aangevreten door de rupsen van de buxusmot.

Dat meldt Irado. Veel bewoners hebben inmiddels al enorme schade ondervonden aan hun tuin. Dat uit zich door dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. ''Gedurende het hele groeiseizoen zijn er rupsen aanwezig die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. Wees er snel bij om ze te bestrijden, want in korte tijd maken ze complete buxushagen en -struiken kapot'', waarschuwt Irado.

Het is belangrijk de buxus goed te controleren. De rupsen zitten vooral in de bovenste blaadjes. De enige milieuvriendelijke oplossing is de rupsen en poppen handmatig te verwijderen, maar daarmee krijg je niet alle rupsen weg. Je kunt de plant ook besproeien met een mengsel van water (1 liter), twee theelepels groene zeep en 2 borrelglazen schoonmaakazijn. Aangetaste takken met spinsels knip je daarna weg. Is de plant zwaar aangetast? Dan kun je deze het beste uitgraven of bij de grond afknippen.

Belangrijk is aangetast buxus niet in je GFT-bak te doen, maar in een afgesloten zak in de container voor restafval. Een idee is de buxus te vervangen door Ilex crenata. Deze lijkt op buxus maar is niet gevoelig voor de buxusmot.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten