Logo grootvlaardingen.nl


Jan Anderson bezit 120.000 historische objecten, waaronder zelfs voorwerpen die meer dan 2.160 jaar oud zijn. In zijn gratis streekmuseum aan de Kethelweg 50 brengt hij aan de hand van zijn verzameling de streekgeschiedenis tot leven. (Foto: Britt Planken)
Jan Anderson bezit 120.000 historische objecten, waaronder zelfs voorwerpen die meer dan 2.160 jaar oud zijn. In zijn gratis streekmuseum aan de Kethelweg 50 brengt hij aan de hand van zijn verzameling de streekgeschiedenis tot leven. (Foto: Britt Planken)

Een boerderij vol streekgeschiedenis

  Human Interest

VLAARDINGEN - Hij is een wandelende encyclopedie over de geschiedenis van Vlaardingen. Zijn streekmuseum de plek waar de verhalen tot leven komen. En met wel 120.000 objecten, is Jan Anderson ook nog eens de grootste verzamelaar van Nederland.

Na de Tweede Wereldoorlog hadden maar weinig mensen interesse in voorwerpen die aan de oorlogstijd herinnerden. Jan Anderson had dat wel en kon daardoor al vroeg een mooie collectie opbouwen. Als eigenaar van een grote drogisterijketen gebruikte hij de boerderij naast zijn huis aan de Kethelweg als bulkmagazijn. Toen het magazijn in 1974 moest verhuizen wegens ruimtegebrek, bleek de boerderij een uitstekende plek om zijn verzameling uit te stallen en te delen met het publiek. Een jaar later werd het Streekmuseum geopend. Inmiddels is het al 42 jaar iedere zaterdagmiddag en eerste zondag van de maand gratis toegankelijk voor publiek. "Vroeger was het niet beter. Je bent tegenwoordig veel vrijer, hebt meer mogelijkheden om je te ontwikkelen en voor ieder probleem is een oplossing. Je kunt het heden meer waarderen, als je weet hoe het ontstaan is", beargumenteert hij zijn werklust. Want ondanks zijn leeftijd (81 jaar) is Anderson nog iedere dag bezig met zijn geliefde museum. "Ik wil zoveel mogelijk doorgeven", is zijn verklaring. Natuurlijk doet hij het niet allemaal alleen. De kar wordt mede getrokken door 30 vrijwilligers en een bestuur. Steeds meer taken worden hem uit handen genomen, vooral sinds hij vorig jaar met een dubbele longontsteking in het ziekenhuis belandde. "Mijn bestuur dacht: Jezusmina, we hebben een museum dat boekjes uitgeeft, heel de wereld objecten uitleent en dag en nacht voorzien wordt van nieuwe spullen. Hoe moet dat dan?! Ook ik zag in dat ik de enige machinist op een denderende trein was. We hebben twee mensen opgeleid zodat de trein niet ontspoort als ik uitval. Zij geven sinds januari ook rondleidingen." Het mooiste vindt Anderson de reacties van kinderen. Alle Vlaardingse scholieren uit groep 7 brengen met school een bezoek aan het Streekmuseum. "Ik vertel over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van voorwerpen die de kinderen zelf hebben uitgekozen. De belangstelling is groot! De wapens die ze in spelletjes zien, liggen hier in het echt." Hoewel hij niets liever doet dan verhalen vertellen, vindt de museumeigenaar het nóg leuker als (groot)ouders hun (klein)kinderen mee naar het museum nemen en het verhaal op hun manier vertellen. "Wil je je (klein)kind iets meegeven, dan is het zinnig om je eens een uur hierheen te begeven. Laat zien onder welke omstandigheden jullie geleefd hebben. De geschiedenis komt hier tot leven!"

reageer als eerste
Meer berichten