Bij De Bovenkamer is het altijd gezellig, maar iedere week anders. Zo knipten de deelnemers en vrijwilligers onlangs Lavendel bij De Windwijzer, om later te verkopen voor het goede doel. (Foto: Britt Planken)
Bij De Bovenkamer is het altijd gezellig, maar iedere week anders. Zo knipten de deelnemers en vrijwilligers onlangs Lavendel bij De Windwijzer, om later te verkopen voor het goede doel. (Foto: Britt Planken)

De Bovenkamer is voor iedereen!

  Human Interest

Vlaardingen - Bij De Bovenkamer in Vlaardingen weten ze precies wat dementie is én met welke aanpassingen de kwaliteit van het leven van mensen met dementie - soms enorm - kan verbeteren. Maar het is niet alleen een plek voor informatie en tips. Voorop staat gezelligheid en ontmoeting, voor mantelzorgers, mensen met dementie en vrijwilligers.

Marjan van Dorp, casemanager dementie, richtte De Bovenkamer ruim een jaar geleden op voor mensen met dementie, hun naasten en iedereen die behoefte aan meer informatie over de ziekte heeft. De bijeenkomsten vinden iedere donderdag van 10 tot 13 uur plaats in De Windwijzer, óók tijdens vakanties. De 80-jarige Jannie heeft de bekendste soort dementie: Alzheimer. Sinds een half jaar wandelt zij iedere week zelfstandig naar De Bovenkamer. "Het is fijn om samen te komen met anderen die hetzelfde hebben. Hier kan je alles kwijt en word je niet aan de kant geschoven", vertelt Jannie. Zij merkt in haar dagelijks leven dat er een groot taboe op dementie rust. Des te fijner is het daarom om wekelijks open over haar ziekte te kunnen praten. Ook de 77-jarige Jan - die vermoedelijk beginnende Alzheimer heeft - komt elke week langs. Soms gaat zijn vrouw mee. Hij roept anderen op hetzelfde te doen. "Ga die drempel over, alleen of met iemand die dichtbij je staat. Je krijgt een stukje voorlichting, tips én een steuntje in de rug. De Bovenkamer is als een warm nest!"
Het programma is elke week anders, al zijn kunst, muziek en bewegen drie vaste peilers en wordt er in het laatste uur altijd gezamenlijk gegeten. "Het doel is dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en in de maatschappij kunnen functioneren", stelt Marjan. "We kijken per persoon waar iemand zijn kracht ligt. Jan kan bijvoorbeeld nog heerlijke salades maken, dat zet hij hier nu in." Ook wordt men voorbereid op wat komen gaat en hoe daarmee om te gaan. Volgens Marjan is dat nodig, omdat de vele mogelijkheden te weinig worden benut. "Na de diagnose dementie zie je vaak dat iemand zijn wereld instort. De Bovenkamer laat zien hoe je je schouders onder zo'n proces kan krijgen, constructief bezig kan zijn en zodoende zelf de kwaliteit van leven hoog kan houden. En ik wijs op de vele hulpmiddelen voor mensen met dementie, zoals een speciale agenda of klok."
In De Bovenkamer brengt Marjan alles wat zij in haar werk als casemanager dementie mistte bij elkaar: laagdrempeligheid, plezierige ontmoeting, respect, openheid en voorlichting. Dat sluit goed aan bij de visie van het landelijk platform Odensehuizen. De Bovenkamer heeft dan ook een aanvraag lopen om ook een Odensehuis te worden, waardoor hopelijk nóg meer Vlaardingers de stap naar de wekelijkse bijeenkomst durven zetten. Marjan wil graag benadrukken dat De Bovenkamer juist ook voor mensen zónder dementie is. "Als buurvrouw zie je misschien veel, maar weet je niet wat je kan of mag doen. Als mantelzorger kan het fijn zijn om je zorgen te delen met anderen. Ik voer regelmatig één-op-één gesprekken en geef op maat gesneden voorlichting. Deze plek is voor iedereen!"

Meer berichten