Logo grootvlaardingen.nl


Vlaardinger van de Week
Vlaardinger van de Week (Foto: Peter Spek)

Een ervaring voor het leven

  Human Interest

Vlaardingen - Henk van Nieuwkerk en zijn negentien man tellende team maken zich op voor de langste hardloop estafette van Nederland, van Den Helder naar Maastricht. Een afstand van 420 kilometer, die zaterdagmorgen 20 mei van start gaat en zondagmiddag in Maastricht zal eindigen. Een uitdaging voor de Vlaardingers, die voor de derde keer aan de start staan van deze monstertocht en dat allemaal voor de goede doelen Kika en Mappo Mondo. Met de deelname aan de Roparun raakte Henk van Nieuwkerk besmet met het loopvirus en haalde in tien jaar tijd 130 duizend euro op voor de kankerbestrijding.

Waar ben je geboren?
"Ik ben geboren in Maasdijk, waar mijn ouders een tuinderij hadden. In 1986 ben ik naar Vlaardingen gekomen, mijn huidige vrouw woonde hier en wij zijn eerst in de Holy gaan wonen en later verhuisd naar Vlaardinger Ambacht, waar wij nog steeds met veel plezier wonen, maar ook werken. Ondanks dat ik er niet ben geboren voel ik mij een echte Vlaardinger. Dat komt door al mijn activiteiten in de diverse verenigingen waar ik actief ben. Ik ben met de stad vergroeid."

Ben je trots op Vlaardingen?
"Dat ben ik zeker. Daar hoef ik niet lang over na te denken, maar ik maak mij wel eens zorgen over bepaalde ontwikkelingen. Nu bijvoorbeeld met het nieuws van het vertrek van Unilever. Dat raakt veel ondernemers in Vlaardingen en daar komt niets voor terug."

Wat is het mooiste plekje in Vlaardingen?
"Dat is de Broekpolder. Vanaf het ontstaan van deze polder ben ik betrokken bij dit gebied. Voornamelijk als gebruiker. Ik liep er vaak te trainen. Eerst voor mijzelf, later als trainer van een groepje atleten. Maar ik kan ook genieten van bijvoorbeeld de Holysingel als de bomen uitlopen. Prachtig om te zien."

Hoe ben jij terecht gekomen bij dit lange afstand lopen?
"Dat is een lang verhaal. Ik raakte betrokken bij een Roparunteam van mensen van de kinderafdeling van het toenmalige Holy Ziekenhuis. Wij vormden team 101 en hebben tien jaar meegedaan aan deze estafette vanuit Parijs. Drie jaar geleden wilden wij wat anders. De Roparun werd te massaal en deze kleinschalige loop van Den Helder naar Maastricht trok onze aandacht."

Is het niet een onmenselijke opgave?
"Als teamcaptain houd ik alles goed in de gaten, maar de 8 lopers en 11 begeleiders hebben de nodige ervaring en weten waar zij aan beginnen. Onmenselijk is het niet. Het schept een band. In de nachtelijke uren, als er even wordt gerust, komen de meest persoonlijke gesprekken tot stand. Het levert een ervaring op voor het leven, die je niet meer loslaat."

Wat houdt je op de been?
"Het feit, dat wij, gezonde mensen, dit kunnen doen. Die uitdaging aangaan, terwijl veel zieke mensen dat ook willen maar niet meer kunnen. Dichtbij huis maak ik dat mee met mijn eigen dochter Ghislaine, die autistisch is en op een dagopvang zit. Een hele zorg, vooral voor mijn vrouw, die daar dag en nacht mee bezig is om haar een waardig bestaan te geven. Daar gaan die gesprekken vaak over in die nachtelijke uren."

Vergt het veel voorbereiding?
"Aan alles moet je natuurlijk denken. Eten en drinken voor die ruim 40 uur hardlopen, maar ook het materiaal zoals busjes voor het vervoer en begeleiding, fietsers die de lopers de juiste weg wijzen en een masseur als de spieren het even laten afweten."

Wat doe je verder nog?
"Ik voel mij een echte vrijwilliger. Ben actief als trainer bij atletiekvereniging Fortuna en sinds kort weer bestuurslid. Ik was penningmeester bij Vlaardingen In Beweging en 15 jaar lang betrokken bij een organisatie voor jonge ondernemers in deze regio."

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten