Logo grootvlaardingen.nl


Vlaardinger bouwt Disneykasteel na

  Human Interest

"Voorbijgangers staan met hun neus tegen onze etalage gedrukt!", vertelt een medewerker van VakantieXperts De Groot op de Loper. Niet zo vreemd, want achter het glas staat een prachtige kartonnen modelversie van het Disneykasteel in Parijs. Alle eer komt toe aan Koos Vuijk, die maar liefst elf jaar lang werkte aan de bouw.

Vlaardingen - Koos Vuijk en zijn vrouw Jannie zijn sinds 1992 besmet met het Disneyvirus. Ze verzamelen de beeldjes en bezochten de verschillende Disneyparken tot nu toe wel 87 keer! "Wij gaan altijd met de caravan naar Frankrijk, dus kunnen we makkelijk naar Disney. Dan heb ik thuis weer wat te doen", lacht Koos. Hij bouwt gebouwen uit de parken namelijk tot in de details na. In Disney fotografeert hij de bouwwerken, thuis tekent hij ze op basis van de foto's uit en dan gaat hij aan de slag. Het begon allemaal met de oostkant van Main Street: 23 huisjes waar hij wel 14 jaar aan werkte. "Hij moet gewoon wat te doen hebben", verklaart Jannie.

De vrolijke en kleurrijke Disneystijl verveelt nooit en blijft het echtpaar inspiratie voor nieuwe werken geven. Jannie leeft zich uit op haar Disney-borduurwerk, Koos op zijn kartonnen modellen. Een paar avonden per week schuiven ze samen aan in hun hobbykamer, waar naast Main Street ook een stuk uit het park in Florida en het plein uit Ratatouille staan uitgestald.

Koos is erg creatief in het uitdokteren van zijn creaties. Hij houdt rekening met elektrische bedrading, zorgt dat de bouwwerken in losse stukken vervoerd kunnen worden en bedenkt bijzondere oplossingen voor elementen als een waterval (een bewerkt plastic zakje) of schoorstenen (pennendoppen). Hij zoekt precies de juiste kleur verf en kleedt het geheel aan met Disneypoppetjes. Daardoor lijken de modellen rechtstreeks uit een Disneywinkel te komen. Koos: "Mijn opa zei al: wat zijn ogen zien, maken zijn handen."

Baan

Elf jaar geleden ontving Koos originele bouwtekeningen van het Disneykasteel in Parijs. Persoonlijk verstuurd door Tony Baxter, de 'senior vice president of creative development' van Disney en ontwerper van onder andere Big Thunder Mountain.
Hij reageerde bijzonder enthousiast op de foto's van Koos' hobby en bood hem zelfs een baan op de afdeling modelbouw in Amerika aan. De twee hebben nog altijd contact.

De Vlaardinger stak 1604 uur in het bouwwerk.
Dat weet hij precies, want het hele proces documenteert hij in een soort logboek. Het anderhalve meter hoge Disneykasteel, dat zelfs kan draaien, is ter ere van het 25-jarig jubileum van Disney Parijs tot 14 mei in de etalage op de Loper te bewonderen.

Reageer op dit nieuws 3
Meer berichten