Logo grootvlaardingen.nl


Een aantal van de auteurs (van links af): Margreet Formenoy, Tim de Ridder, Kees Nieuwenhuijsen (redactie), Luit van der Tuuk, Harm Jan Luth-Mulders en Henk de Jong.
Een aantal van de auteurs (van links af): Margreet Formenoy, Tim de Ridder, Kees Nieuwenhuijsen (redactie), Luit van der Tuuk, Harm Jan Luth-Mulders en Henk de Jong. (Foto: Frans Assenberg)

Kees Nieuwenhuijsen maakt boek over Slag bij Vlaardingen

  Historie

Vlaardingen - De beschrijving van de Slag bij Vlaardingen heeft een nieuwe dimensie gekregen. Zaterdag verscheen het nieuwste boek over dit onderwerp. Het was wederom dr. Kees Nieuwenhuijsen die een aantal auteurs verzocht om vanuit hun expertise een verhaal te schrijven. Het resultaat is een lezenswaardig boek met verrassende invalshoeken. Nieuwenhuijsen verzorgde zelf ook een aantal verhalen.

Zoals intussen bekend mag zijn, voltrok zich precies 1000 jaar geleden een korte maar hevige veldslag op Vlaardings grondgebied.

Dirk III

Het was het leger van de Duitse keizer dat de in deze contreien heersende graaf Dirk III (het was ook nog zijn neef) met veel wapengekletter tot de orde moest roepen. Dirk hief tol op voorbijvarende schepen en dat was een illegale bezigheid. Het werd voor het keizerlijke leger een drama want het eendaagse oorlogje ging smadelijk verloren, waarna onze Dirk hier in de contreien nog meer baasje speelde.

Heffen van tol

Over dat heffen van tol schrijft Kees Nieuwenhuijsen: "Een eeuw geleden betoogde Poelman dat er in Vlaardingen helemaal geen sprake was van tolheffing maar van zeeroof of kaapvaart." Pas later zou dit begrip zijn ontstaan. Naast deze informatie is in het boek, dat de titel meekreeg 'De Slag bij Vlaardingen 1018, strijd om het Graafschap Holland', veel te lezen over onder andere archeologisch onderzoek, over kerken in die periode, scheepvaart en -scheepstypen, over handelsverkeer, kleding, eten en drinken en religie.

Schilderijen en prenten

Verder is er een hoofdstuk over de overgang van West-Frisia naar Holland. Daarnaast wordt de Slag bij Vlaardingen in een hoofdstuk verbeeld met een inkijkje in de vele schilderijen en prenten over de middeleeuwen die beschikbaar zijn.

Eten en drinken

Een hoofdstuk dat er uitspringt is dat over eten en drinken rond 1018. Een lijst uit die tijd toont wat de middeleeuwse mens nodig had bij een (feest)maal: roggebrood, tarwe, rammen, varkens, koeien, boter, wijn, bier, bijenwas, pepers, lijnzaad, haver, gras, aanmaakhout, vis enzovoort. Bier en wijn waren geliefde versnaperingen, want redelijk zuiver. Water bevatte immers ziektekiemen. Qua kleding valt op dat in 1018 bijna iedereen hetzelfde droeg. Alleen de mate van versieringen of de diepte van de kleuren verschilden. Kleding was niet te koop in een winkel. De gewone man/vrouw moest dat zelf maken. Mogelijk was er aan het grafelijke hof iemand die kleren kon naaien.

Wetboeken

Lang voor 1018 werd het gebied waarin wij nu wonen gekerstend, tot het (christelijke) geloof gebracht, waardoor het heidendom afnam. Wetboeken zorgden ervoor dat de mens in het gareel bleef lopen. Verwondde men iemand dan moest de dader daarvoor een boete betalen die kon oplopen, bij moord, tot de doodstraf. Kon men een zeer hoge boete niet betalen, dan volgde voor de dader slavernij.

Historisch belang

Het historisch belang van de Slag bij Vlaardingen doet auteur Kees Nieuwenhuijsen uit de doeken in zijn artikel over Holland: "Het graafschap (Frisia fa.) werd pas na het jaar 1100 voor het eerst officieel als Hollant aangeduid. Een oorkonde uit 1101 vermeldt graaf Floris II als Florentius comes (graaf fa.) de Hollant."

Te koop

'De Slag bij Vlaardingen 1018, strijd om het Graafschap Holland' is zeer de moeite waard is om te lezen. Vanwege de variatie in onderwerpen is het een belangwekkend boek geworden dat de aandacht voor de komende Vlaardingse festiviteiten in juni verder zal aanwakkeren. Het kost (maar) 15,00 euro en is te koop in Museum Vlaardingen en in de boekhandel. Tegelijk met de presentatie van het fraaie boekwerk werd in het museum een tentoonstelling geopend met diverse schilderijen over het onderwerp 'Slag bij Vlaardingen'.

(Tekst en foto: Frans Assenberg

Meer berichten
Shopbox