Zanggroep Ratatouille. Joyce Baauw-Verkade staat als eerste links op de eerste rij en Luc Boon staat op de eerste rij helemaal rechts.
Zanggroep Ratatouille. Joyce Baauw-Verkade staat als eerste links op de eerste rij en Luc Boon staat op de eerste rij helemaal rechts. (Foto: Linda van der Toorn/Core Focus Photography)

Joyce en Luc van Ratatouille draaien warm voor 'Helden'

  Cultuur

Vlaardingen - Zanggroep Ratatouille staat komend weekeinde drie dagen in de Stadsgehoorzaal. Zangers Luc en Joyce draaien zich vast warm.

Is het concert uitverkocht? "Nou, als jij er nog eentje koopt wel, het loopt goed met de kaartverkoop", zegt Joyce Baauw-Verkade lachend. De Vlaardingse is al sinds de oprichting -17 jaar geleden- lid van zanggroep Ratatouille. Ze zijn met z'n vijftienen, vijf mannen, tien vrouwen.

Close harmony

Enthousiast vertelt ze over het nieuwe theaterconcert 'Helden', waarmee de zanggroep op 1, 2 en 3 juni in de Harmoniezaal van de Stadsgehoorzaal staat. Onder leiding van Ana Mihajlovic, die een groot deel van de arrangementen voor haar rekening neemt. Joyce: "We zingen eigentijdse close harmony, waaronder veel a capella. Behalve pop en rock-arrangementen brengen we ook gevoelige ballads, cabaret- en jazznummers. En: alles uit het hoofd en in bijzondere opstellingen." Tijdens het theaterconcert 'Helden' is een deel van de nummers ook mét begeleiding. "Dat geeft het soms nét iets extra's. Het professionele combo-trio 'Combonation' ondersteunt ons."

Thema

Het thema 'Helden' is niet helemaal lukraak gekozen vertelt tenor Luc Boon, die samen met penningmeester Daphne de Vette alle subsidies regelde. "In het Jubileumjaar 2018 komt Graaf Dirk III ook even om de hoek in de voorstelling. Het leuke is dat je allerlei soorten helden hebt: muzikale, zoals bijvoorbeeld Prince en Bowie. Of sporthelden, zoals Cruijff. Maar ook alledaagse of persoonlijke helden: zoals je opa, je moeder, of je kinderen. Het komt allemaal langs in de voorstelling. Wij doen ook een bijzondere bewerking van een nummer van Guns 'n Roses."

Harmonie

Met het sluiten van het Valkenhoftheater moest Ratatouille op zoek naar een ander podium. De Harmoniezaal van de Stadsgehoorzaal bleek de gedroomde locatie. "Vorig jaar stonden we daar met de cabaretier Ernest Beuving. Samen met hem en zijn band hadden we een fantastische muzikale avond", zegt Joyce enthousiast. "Toen begon het wel te kriebelen. En nu staan we daar gewoon!" Ratatouille moest er wel het een en ander voor regelen. Luc: "Veel fondsen aanschrijven, goed verhaal maken. We lopen ook met z'n allen mee tijdens de Anjercollecte deze week en gelukkig kunnen we ook rekenen op sponsoring van de lokale middenstand", vult Joyce aan.

Extra tenor

Sinds Ratatouille in 2015 De Slag on het Anker won is de zanggroep steeds bekender geworden. Ook doen ze vaak mee aan festivals en wedstrijden. De groep is nog wel op zoek naar versterking. "We zoeken nog een extra tenor. Moet wel een goeie zijn hoor- en ook gezellig", grinnikt Joyce. Informatie via info@zanggroepratatouille.nl. Kaarten voor 'Helden' zijn te koop via www.stadsgehoorzaal.nl.

(Tekst: Marjolein Vuik, foto: Linda van der Toorn)

Meer berichten