Kunstenaar Cees Eykelenboom organiseert het festival Montmartre in 'zijn' Landstraat.
Kunstenaar Cees Eykelenboom organiseert het festival Montmartre in 'zijn' Landstraat. (Foto: Bart van der Linden)

Landstraat wordt even Montmartre

  Cultuur

Vlaardingen - Franse sferen in de Landstraat? Het is wel wat kunstenaar Cees Eykelenboom voor ogen heeft, als zaterdag 26 en zondag 27 mei 2018 van 12.00 tot 21.00 uur, voor het eerst festival Montmartre wordt georganiseerd. Kunstenaars en bewoners trakteren dat weekend het publiek op allerlei creatieve activiteiten, in dat zo pittoresk gelegen straatje in Vlaardingen.

Het Montmartre van Vlaardingen. De Landstraat. We gaan terug naar het jaar 1986. "Hein de Haan wilde kunstenaars een podium bieden en bouwde hier Het Kameel, een gebouw waar kunstenaars samen konden komen", vertelt Eykelenboom in zijn atelier. Nu, anno 2018, is het historische straatje nog steeds een plek waar kunstenaars er hun atelier of studio hebben. Aanstaand weekend openen zij hun deuren om het 'ambachtelijke beroep' uit te dragen.

Verwonderen

"Het programma klinkt als een klok", aldus Eykelenboom, die zelf zo'n twaalf jaar in de straat woont. Hij stopte ziel en zaligheid in zijn initiatief: een Montmartre creëren, waarbij de bezoeker zich in de Landstraat, de Rijkestraat en Het Kameel, kan verwonderen aan onder meer muzikale optredens, workshops zoals plain air schilderen en natuurlijk werken kan bekijken van deelnemende kunstenaars als Beaty Czeto, Robert Daalmeijer en Jeroen Verhoeff. Ook komt er een Frans terras en kan er worden gefilosofeerd. Eykelenboom benadrukt dat dit evenement los staat van Open Ateliers, wat in hetzelfde weekend wordt gehouden.

Nieuw leven in blazen

Hij werkt hier ook aan mee, maar wilde daarnaast zelf nog iets organiseren. "Montmartre moet een boost worden voor de straat", aldus Eykelenboom. "We moeten kwartier maken om de kunst weer nieuw leven in te blazen. Het is nu ondergeschoven in Vlaardingen, maar het is zo belangrijk. Kunst heeft niet alleen een sociaal-economische-, maar ook een maatschappelijke functie."

Hetzelfde publiek

Tussen de regels door klinkt er enig negativisme, maar dan is Eykelenboom toch de rasoptimist die er altijd wat van wil maken. "Kern is om met Montmartre de kunstenaars hier naar toe te trekken. Kijk, ieder jaar is er Open Ateliers. En daar komt veelal hetzelfde publiek op af. Ik vind dat we veel meer kunnen én moeten doen om meer publiek te trekken. We moeten de kunst- en cultuur bevorderen. Kunstenaar is een vak, hè? Kunst moet schokken. Je moet het beleven. En heel belangrijk, het moet een verbindende rol spelen."

Enthousiast maken

Hij vervolgt: "We hebben heel veel kunstdisciplines in de straat. Het zou doodzonde zijn als dat wegvalt. Het hangt van onze generatie af om het over te brengen op de jongeren. Wat ik wil is activiteit, geen passiviteit. We moeten mensen enthousiast maken." Kijk voor het volledige programma op Facebook 'Montmartre in de Landstraat'.

(Tekst en foto: Bart van der Linden)

Meer berichten