Meestersaxofonist Hans Dulfer gaat als echte jazzmuzikant eigenzinnig aan de haal met de nieuwste trends.
Meestersaxofonist Hans Dulfer gaat als echte jazzmuzikant eigenzinnig aan de haal met de nieuwste trends. (Foto: PR)

Hans Dulfer vertelt verhaal van folk- en bluesmuzikant Lead Belly

  Cultuur

Vlaardingen - Niemand minder dan meestersaxofonist Hans Dulfer komt op zaterdag 3 maart naar De Kroepoekfabriek. Met zijn band vertelt hij die avond het wonderlijke verhaal van folk- en bluesmuzikant Lead Belly met de show 'Dulfer Plays Blues'.

Dulfer Plays Blues is eigenlijk een theatershow (de eerste van Dulfer) maar dit voorjaar is hij exclusief ook met deze show te zien op enkele poppodia, waaronder De Kroepoekfabriek in Vlaardingen.

Volledige liveband

De meester komt niet solo, maar met volledige liveband. De band bestaat uit bekende en gerenommeerde muzikanten. Kim Hoorweg (zang), Bas van Lier (Hammondorgel), Koen Schouten (baritonsax) en Jerome Hol (gitaar) ondersteunen Dulfer bij het vertellen van het veelbewogen levensverhaal van zijn held Huddy Willam Leadbetter, oftewel Lead Belly.

Beruchte crimineel

Een van de voorvaderen van de blues was een beruchte crimineel. Hij was sterk als een os, zoop iedereen onder de tafel, was een echte vechtersbaas en bracht heel wat tijd achter de tralies door. Huddy William Leadbetter (1885-1949) groeide op als zoon van een zwarte boer in Louisiana. Muziek was de uitweg voor zijn sores en tot tweemaal zijn uitweg uit de gevangenis. Hij verkreeg namelijk gratie door zijn gratieverzoek te verpakken in liedjes die hij speelde op zijn gitaar. In de jaren '40, na de oorlog, begon zijn succes veel meer vorm te krijgen.

ALS

Hij startte in 1949 met een Europese tour. Vlak na de start werd hij echter ziek, ALS was de diagnose. Na zijn terugkeer naar New York overleed hij aldaar aan de gevolgen van de ziekte, 64 jaar oud. Muzikaal liet Lead Belly een grote indruk achter. Wereldberoemde nummers als 'Black Betty', 'Where Did You Sleep Last Night', 'Midnight Special', 'Goodnight Irene' en 'Cotton Fields' zijn gecovered door artiesten als Elvis, Johnny Cash, Creedence Clearwater Revival, Nirvana, The White Stripes en The Beach Boys.

Echte jazzmuzikant

Hans Dulfer (1940) is één van Nederlands bekendste en meest veelzijdige musici. Hij volgt nauwlettend de nieuwste trends, en gaat daar als een echte jazzmuzikant op een eigenzinnige manier mee aan de haal. Met Dulfer als bekendste saxofonist van Nederland (op zijn dochter Candy na) hebben miljoenen Hollanders genoten van zijn compromisloze, gespierde saxofoonspel, altijd gecombineerd met een stuwende ritmesectie.

Kaarten

Kaarten voor de bijzondere voorstelling op 3 maart 2018 zijn te koop via www.kroepoekfabriek.nl. Aanvang 21.00 uur.

Meer berichten