Stadsdichter Marjoleine van Aperen onthult, samen met wethouder Hoekstra, het eerste gedicht voor haar Poëzieposterproject. (Foto: Herman van Nieuwenhuizen)
Stadsdichter Marjoleine van Aperen onthult, samen met wethouder Hoekstra, het eerste gedicht voor haar Poëzieposterproject. (Foto: Herman van Nieuwenhuizen) (Foto: Herman van Nieuwenhuizen)

'Dit is een behoorlijke uitdaging'

  Cultuur

VLAARDINGEN – Ze schrijft al ruim een jaar, in haar rol als Stadsdichter van Vlaardingen, met regelmaat gedichten over de stad. Tot Marjoleine van Aperen na een aantal maanden het gevoel kreeg iets 'groots te willen gaan neerzetten'. Ze startte met haar Poëzieposterproject. Vorige week woensdag was in het Stadskantoor de onthulling van de eerste van 12 gedichten. "Het is voor mij een volledig nieuwe ervaring."

Van de Holy tot Ambacht en van het Centrum tot de Westwijk: op 15 locaties in de stad hangen inmiddels de eerste serie poëzieposters van Van Aperen. Elke maand zal ze een vers gedicht schrijven en deze met posters verspreiden over Vlaardingen. "En elke maand komen er 15 nieuwe locaties bij", vertelt Van Aperen. Het is een project wat ze zelf bedacht, met als achterliggende gedachte nóg meer zichtbaar te worden als Stadsdichter en meer body te geven aan het dichterschap. "Het project is een middel om alle lagen van Vlaardingen te bereiken, door de inwoners meer over hun stad te laten weten en een manier om ze iets te leren. Ik wil dat ze nog meer trots worden op hun stad." Dit jaar kan men dus elke maand een nieuw gedicht verwachten van Van Aperen, dat dieper gaat dan haar gedichten die ze doorgaans schrijft. De benadering is anders. "Het is voor mij een volledig nieuwe ervaring en soms ook wel lastig om te maken. Ik denk er meer over na. Deze reeks gedichten zijn minder lyrisch opgeschreven. Bij mijn andere stadsgedichten schrijf ik iets op basis van wat ik zie. Nu doe ik veel meer research. Ik moet een onderwerp verzinnen, kenmerken verzamelen, dingen uitdiepen en het moet ook nog een groot waarheidsgehalte hebben." Ze heeft al wel een beeld van waar haar gedichten over kunnen gaan. "Ik vind het leuk om bijvoorbeeld historische locaties en fenomenen te benoemen. Door veel te lezen over Vlaardingen, kom ik dingen te weten waar ik niets van wist. Al met al is dit project dus best een behoorlijke uitdaging." Maar wel een uitdaging die ze met beide handen aangrijpt. "Ik licht met de poëzieposters de ouderen en kinderen er specifiek uit. Zo lijkt het me leuk om de samenwerking met scholen aan te gaan, waarbij kinderen een gedicht kunnen schrijven." Haar eerste gedicht voor het project gaat over de Vlaardingse haven. "'Waar het water historie weerspiegelt en voort gaat', vind ik zo'n mooie zin", zegt Van Aperen. "Alles wat de Vlaardingse haven zo mooi maakt, komt er in terug." Poëzie kan heel toegankelijk zijn, stelt ze. "Het is leuk om dat de Vlaardingers te kunnen laten zien. Ik hoop dat mijn gedichten eeuwigheidswaarde hebben." Benieuwd naar de locaties waar de posters hangen? Kijk voor informatie op www.poezieposter.nl.

Meer berichten