Logo grootvlaardingen.nl


Foto: John Rabou

Borduur mee aan het Tapijt van Vlaardingen

  Cultuur

Vlaardingen - In 2018 is het 1000 jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond. De toenmalige graaf Dirk de Derde hief eigenhandig tol op de schepen die tussen Engeland en Tiel voeren. De Duitse keizer stuurde daarop manschappen naar Vlaardingen om Dirk een lesje te leren. Die slag, op 29 juli 1018, werd gewonnen door Dirk. Zijn standbeeld staat op de hoek van het stadhuis aan de Markt te Vlaardingen. De overwinning van Dirk is het begin van de onafhankelijkheid van Holland en dat wordt volgend jaar groots gevierd in Vlaardingen.

In navolging van het wereldberoemde Tapijt van Bayeux in Frankrijk, waar de Slag bij Hastings van 1066 is afgebeeld, wil de archeologische werkgroep Helinium de Slag bij Vlaardingen in een tapijt borduren. Er bestaan reeds vier mooie panelen van totaal ongeveer 4 meter lengte en 50 cm hoog over deze slag. Deze panelen zijn geheel in de stijl van het Tapijt van Bayeux. Ze zijn gemaakt door de illustrator John Rabou in het kader van een eerdere tentoonstelling. 

Om het project te realiseren is nog veel werk te doen. Van de afbeeldingen moet eerst een patroon worden gemaakt en daarna kan het borduren beginnen. Helinium heeft daar niet de mensen voor, vandaar dat we mensen zoeken die dit wel kunnen. Hoe het allemaal gerealiseerd gaat worden beslissen de deelnemers uiteindelijk zelf.

Vind je borduren leuk? Meewerken aan een project in Vlaardingen? Meld je dan aan om het Tapijt van Vlaardingen te maken. Er is een Facebookpagina gemaakt waarop je je kunt aanmelden. Dat kan ook met een e-mail naar hettapijtvanvlaardingen@gmail.com.

(Illustratie: John Rabou)

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten