Vlaardinger van de week Leo IJdo: 'Aan de Maasboulevard kom ik tot rust'

  Cultuur

Vlaardinger van de week

Toen Leo IJdo ruim tien jaar geleden zonder werk kwam te zitten wilde hij niet in een sociaal isolement terecht komen. Hij wilde zich als vrijwilliger inzetten voor kwetsbare mensen in de maatschappij. Ruim vijf jaar geleden nam hij het initiatief en schreef alle Vlaardingse verzorgingstehuizen aan met het aanbod gratis plaatjes te komen draaien voor de bewoners. Joke Deswerda van De Adriaan Pauw aan de Van Hogendorplaan reageerde meteen en Leo IJdo is daar nu maandelijks een gevierde dj. Zijn contacten in de horeca bezorgde hem de onbezoldigde functie van nachtburgemeester van de haringstad.

Waar ben je geboren?
"Ik ben geboren in de Prins Hendrikstraat en daarna verhuisd naar de Babberspolder om daarna weer terug te keren naar de Prins Hendrikstraat, waar ik nog steeds met heel veel plezier woon."

Dus een echte Vlaardinger?
"Ja, ik ben een echte Vlaardinger. Ik houd van de stad en wil er voor geen goud weg. Het is een uitgegroeid dorp met alle plezierige kanten van dien."

Ben je trots op Vlaardingen?
"Ik ben erg trots op de stad. Natuurlijk hoor ik hier en daar wel stadgenoten mopperen, dat hoort erbij. Maar ik proef toch altijd een gemoedelijke sfeer en er gebeuren altijd leuke dingen. Kijk maar naar de agenda. Daarvoor hoef je niet naar Rotterdam."

Wat is het mooiste plekje?
"Ik heb twee plekjes waar ik graag kom. Dat is in de eerste plaats 't Hof. Een historische plek, nu wat kleiner geworden met de nieuwbouw van de Buitenplaats van Ruytenburch, maar nog altijd sfeervol. Mijn tweede favoriete plek is de Maasboulevard. Daar kom ik al kijkend naar het water en de schepen helemaal tot rust."

Is muziek belangrijk?
"Ik ben met muziek opgegroeid. Al vroeg speelde ik gitaar, maar toen ik de pick-up en de vinylplaten ontdekte was ik verkocht. Inmiddels heb ik 7000 lp's en 2000 singles. Muziek kan mij ontroeren. Het pakt mij, vooral de muziek uit de jaren tachtig en negentig en dat probeer ik ook over te brengen op mijn publiek als ik als dj aan het werk ben. Thuis draai ik graag blues."

Waar treed jij op?
"Ik heb een heel eenvoudige draaiset en kan overal draaien. In cafés, op verjaardagen en feestjes. Maar ook in het verpleeghuis Adriaan Paauw aan de Van Hogendorplaan. Joke Beswerda en haar vrijwilligers ontvangen mij daar altijd hartelijk. Ik doe dat nu al vijf jaar helemaal gratis en voor niets."

Wat voor muziek draai je dan?
"Ik probeer deze mensen, die allemaal een beperking hebben en heel wat hebben meegemaakt in hun leven, een glimlach op hun gezicht te brengen. Dan draai ik muziek die herkenbaar is. Dat varieert van Rob de Nijs, The Cats, Cliff Richard, André van Duijn tot Frans Bauer maar ook Wim Sonneveld, alles komt voorbij. Die muziek roept herinneringen op."

Beleef je emotionele momenten?
"Muziek kan je raken. En dat zie ik vaak bij deze mensen. Soms kan ik zelfs mijn tranen niet bedwingen als ik die mensen zie genieten en zij even uit die dagelijkse sleur komen van de verzorging."

Hoe lang blijf je nog nachtburgemeester?
"Mijn eerste termijn van twee jaar zit er bijna op, maar ik ga mij zeker herkiesbaar stellen. Het is een geweldige job. Onbetaald, maar ik doe het met passie. Ik ben altijd op vrijdag- en zaterdagnacht in het centrum van de stad te vinden. Ik bezoek horecagelegenheden en ik maak praatjes met de eigenaren en de bezoekers. Soms spring ik in de bres om problemen op te lossen, maar dat komt gelukkig weinig voor."

Heb jij een stamkroeg?
"Die heb ik niet. Als nachtburgemeester blijf ik neutraal. Ik trek nu voor de tweede keer langs de vele cafés met mijn draaiset om geld in te zamelen voor de "Dag zonder drempels" in augustus voor mensen met een beperking. Vorig jaar leverde dat 2100 euro op. Dat bedrag verdubbelde de gemeente. Geweldig toch!"

Meer berichten