Peter Spek.
Peter Spek.

Overloper

  Column

Peter Spek schrijft in zijn column in Groot Vlaardingen dat er luidkeels 'overloper' naar hem werd geroepen. "Dat was vanaf het terrein van watersportvereniging Buitenlust richting het tegenover gelegen complex van de zustervereniging De Kulk. Het was een kreet met een glimlach maar niet minder waar. Ik ben met recht een overloper. Dat vraagt natuurlijk om uitleg.

Onze inwonende kleinzoon had een klein motorbootje die, nu ruim twee jaar geleden, een prima ligplaatsje kreeg bij watersportclub Buitenlust. Wij zagen zijn aanstekelijke enthousiasme voor het varen op de Vlaardingse Vaart en op de nabij gelegen Vlieten. En als je dan dagelijks bij goed weer de tientallen sloepjes op nog geen honderd meter afstand vanuit je woonkamer, voorbij ziet varen met tevreden babbelende mensen aan boord dan gaat het ook kribbelen.

Fietsend op de Trekkade passeer je de ligplaatsen van watersportvereniging De Kulk en met een schuin oog kijkend naar de steeds maar groter worden vloot van sloepjes, kon een bezoek aan een watersportbedrijf in het Westland natuurlijk niet uitblijven. Op de website stond een sloepje te koop, 4.30 meter lang, zag er perfect uit en met een aantrekkelijk prijs. Denkend aan de plezierige tochtjes die ik vorig jaar maakte in een sloep van goede vrienden met een wijntje, stukje Franse kaas, brood en barbecue aan boord, bereikte het enthousiasme in huize Spek een hoogtepunt maar eerst, en niet onbelangrijk, moest er een ligplaats gevonden worden.

De op loopafstand liggende ligplaatsen van De Kulk aan de Trekkade hadden mijn voorkeur. Een telefoontje naar een allervriendelijkst bestuurslid leverde mij meteen een ligplaats op. Dus op naar 's-Gravenzande. De deal was snel gesloten en een afspraak gemaakt om de sloep in Vlaardingen af te leveren. Niets was het de mannen van De Kulk te veel om de sloep op vakkundige wijze in het water van de Vlaardingse Vaart te takelen.

Later bevestigde voorzitter Louis van Krimpen mij bij het welkomstgesprek, dat de vloot van sloepen alleen maar aan het uitbreiden is. En omdat de weergoden meewerkten, heeft het sloepje inmiddels al heel wat kilometers gemaakt."

Meer berichten