Foto: Peter Spek

Column Peter Spek: Jaloers

  Column

Vlaardingen - "Ik ben een beetje jaloers op Schiedam", schrijft Peter Spek in zijn column voor Groot Vlaardingen. Als rasechte Vlaardinger geeft hem dat geen lekker gevoel. "Waar komt die jaloezie vandaan? Dat gevoel werd sterk gevoed bij een bezoek aan de Nolet distillery aan de Hoofdstraat."

"Een rondleiding door familiebedrijf Nolet was een openbaring van vakmanschap, maar ook van ondernemingszin en allemaal, al elf generaties lang, door rasechte Schiedammers uitgevoerd. En dan heb ik het niet alleen over de manier waarop de jenever en wodka wordt gemaakt, maar ook over de locatie, de 42 meter hoge stellingmolen die bij een grootschalige verbouwing in 2005 op het terrein werd gebouwd. De hoogste stellingmolen ter wereld werd er door een goed gebekte gids verteld, die geen graan maalt maar energie opwekt voor het distillatieproces, met naast een ruime ontvangstruimte veel historische details, maar ook een bioscoop voor 50 personen. Als daar dan film van de elf generaties Nolet de revue passeert, besef je dat de Schiedammers daar trots op mogen zijn. Natuurlijk, Schiedam heeft niet voor niets al jaren de koosnaam jeneverstad, maar wat daar nu wordt geproduceerd is on-Nederlands.

Vanuit de stellingmolen loopt onder de Buitenhaven een tunnel waar het eindproduct helemaal geautomatiseerd wordt opgeslagen en gereed gemaakt voor vervoer naar vooral Amerika. Het familieverhaal begint in 1691 met een kleine distilleerderij in Schiedam. De gids, meer een wandelende encyclopedie, liet weten dat de familie niets leende van de bank. Eerst verdienen en dan pas uitgeven was het devies. Maar in 1990 kwam de klad in het drinken van jenever, dat vooral bekend stond als oude-mannen drank. Een oud recept van een paar generaties eerder redde het bedrijf door het maken van wodka voor de Amerikaanse markt. De wodka vormt nu 80 procent van de productie in Schiedam. Een Nolet-telg ging met de wodkafles in de hand de Amerikaanse markt op. Geen gelikte reclamecampagnes, maar het ouderwetse proeven en kopen. Ook dat siert de mannen van Nolet uit Schiedam om stil en jaloers van te worden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden