Peter Spek.
Peter Spek. (Foto: Persgroep)

Nieuwe koers voor museum

  Column

Vlaardingen - Columnist van Groot Vlaardingen, Peter Spek vraagt zich hardop af of er nog toekomst is voor Museum Vlaardingen. Hij schrijft: "Dat is niet negatief bedoeld maar een constatering van een betrokken en bezorgde Vlaardinger. Nu het bezoekersaantal ver achterblijft en financiële problemen opdoemen, zie ik nog wel een lichtpuntje. Het vertrek van directeur Mark van Hattem maakt de weg vrij voor een nieuwe koers."

Hart voor Vlaardingen

"De ideeën van de vertrekkende directeur kwamen niet overeen met die van de Raad van Toezicht. Wat die conflicten waren weet ik niet, maar belangrijker, wie moet die nieuwe koers gaan uitzetten. Geen manager van buitenaf die de boel opschudt en dan weer vertrekt. Het moet een man of vrouw worden met hart voor Vlaardingen.

Kandidaten genoeg

"Kandidaten genoeg. Dichtbij het museum is dat Yvonne Batenburg. De vrouw die onlangs de Federatie Broekpolder verliet, maar de Broekpolder op de nationale kaart heeft gezet en weet hoe je een organisatie als een museum moet opzetten. Bert Otto is ook een goede kandidaat. De man van de Balder en van de Vrienden van het Museum, die al kritische geluiden liet horen, maar niet werd gehoord. Cees Oosterom is in mijn ogen ook een goede kandidaat, als hij maart volgend jaar besluit niet meer in de politiek terug te keren. De cultuurwethouder die bij de laatste behandeling van de voorjaarsbegroting geen gehoor gaf aan de roep van het museum om extra geld, maar wel weet door zijn grote netwerk waar geld vandaan te halen. Verder nog Jeroen ter Brugge, al directeur van het Maritiem Museum in Rotterdam en zeer bekend met de historie van Vlaardingen."

Kapitale blunder

"Maar de beste kandidaat is natuurlijk Renske Verbeek van de Stadsgehoorzaal en de Kroepoekfabriek. Zij heeft bewezen een noodlijdende organisatie nieuw leven in te kunnen blazen met behulp van een leger gemotiveerde vrijwilligers. Een gratis suggestie van mij. Lijf Museum Vlaardingen in bij de organisaties van Kroepoekfabriek, Stadsgehoorzaal en Kade40 onder de inspirerende leiding van Renske Verbeek, dan weet ik zeker dat er niet zo'n kapitale blunder wordt gemaakt als het aan de neus voorbij laten gaan van de tentoonstelling van Bassie & Adriaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden