Logo grootvlaardingen.nl


Foto: Bart van de Linden

Feyenoord weer kampioen!

  Column

Wat een spanning, maar het is ze gelukt: mijn cluppie is eindelijk, na 18 jaar, weer eens landskampioen. 18 jaar! Het heeft veel te lang geduurd. We moeten ver terug in de tijd. Naar het jaar 1999. Ik was 16 jaar. Zat in 4-Havo. We betaalden met de gulden. Ik voetbalde zelf nog.

Op de Coolsingel ben ik tijdens de huldiging in 1999 niet geweest. Gelukkig hebben we de beelden en foto's nog. Het was een volksfeest, met honderdduizenden mensen!

Er werd gezongen, gelachen en gedronken.

Wat gebeurde er eigenlijk allemaal in 1999 in Vlaardingen? Ik was benieuwd en nam een kleine duik in de geschiedenis.

Het aantal inwoners is in 1999 tot een dieptepunt gedaald naar 73.721. In het Deltahotel wordt een informatiedag gehouden over het nieuwe project d' Engelsche Boomgaert' op het voormalige Kolpabadterrein. Burgemeester Stam is onze eerste burger en aan de Spechtlaan wordt een groot kinderpark gerealiseerd. Ook bij de kerken gebeurt het een en ander. Zo staat de Pniëlkerk op het punt gesloopt te worden en wordt in de toenmalige Oosterkerk (nu de Windwijzer) een liturgisch centrum gepresenteerd.

In de Broekpolder staat een nieuw te gebruiken waterzuiveringsinstallatie, terwijl het eerste Vlaardings Dictee wordt gewonnen door stadsarchivaris Harm Jan Luth en Jan Hecker. De A4 is nog ver weg: er wordt geprotesteerd tegen de rijksweg. Met het winkelaanbod in het centrum gaat het goed. Het Liesveld staat op de kaart. Het Schieland- en Holyziekenhuis fuseren.

Willen we nu een ijsbaan in het centrum, toentertijd hadden we sneeuwspektakel Sneeuw Swing op het Liesveldviaduct. Op een 175 meterslange skipiste, met een acht meter hoge springschans, worden ski- en snowboarddemonstraties gegeven. Het spektakel trekt duizenden bezoekers.

Terug naar 2017. De Coolsingel. Wat een volksfeest, met opnieuw honderdduizenden mensen! Er wordt gezongen, gelachen en gedronken. In dat opzicht is er 18 jaar later niets veranderd. En nu was ik er wél bij.

Reageer als eerste
Meer berichten