Logo grootvlaardingen.nl


Foto: Britt Planken

'Mijn bron van inspiratie'

  Column

'Bij oma mag alles wat moeder vaak verbiedt', zong ze altijd. En zo was het ook. Mocht ik van mijn mams slechts één snoepje en één uur educatieve tv per dag, bij mijn overgrootouders waren er eigenlijk geen regels.
Koffietijd was snoepjestijd, ik had een privé-tv tot mijn beschikking en kon opgaan in mijn eigen kinderwereld met tentdoeken, speelgoed en spullen uit hun huis. Ik was er vaak en graag, bleef regelmatig op vrijdagavond logeren en keek dan samen met hen naar Baantjer.

Bij opa en oma was het altijd feest.

Ze waren na al die jaren nog ontzettend verliefd op elkaar. Mijn voorbeeld van een lang en gelukkig leven. Helaas overleed mijn opa veel eerder dan zij en moest oma de kracht vinden om door te gaan. Een nog dagelijks terugkerende strijd, die ze fier levert. Ze zit niet achter de geraniums, maar trekt iets moois aan, stift haar lippen en pakt de bus of TeleTax naar de bingo. Elke ochtend koffie bij de buurvrouw en op zondag gaat ze dansen. Ik bewonder haar doorzettingsvermogen. Ben trots op dat kleine sterke vrouwtje.

Ze is mijn koningin, mijn bron van inspiratie. Ik geniet van het geluk dat schittert in haar ogen als ze lacht. Deze week bereikt ze de fenomenale leeftijd van 91 jaar, al vindt ze dat zelf niet veel meer dan 'oud'. En oud is niet per se leuk.
Ik snap best dat zij soms denkt dat het wel mooi is geweest. Dat de beste tijden achter haar liggen en haar leven toch nooit meer zo zal blinken als toen mijn overgrootopa nog in leven was. Toch wens ik er bij elke verjaardag weer een jaartje voor haar bij, want mijn overgrootoma missen kan en wil ik nog lang niet.

Zolang ze nog kan lachen, knuffelen en genieten. Zolang ze nog plezier vindt in iedere dag. Zo lang wens ik haar toe. Van harte gefeliciteerd liefste oma. Ik houd van u!

Britt Planken is verslaggever voor Groot Vlaardingen en schrijft elke vier weken een column op deze plaats over wat haar bezig houdt.

Reageer op dit nieuws 2
Meer berichten