De deelnemers aan het Samen Buiten Bewegen 55+ in de beweegtuin van Marnix.
De deelnemers aan het Samen Buiten Bewegen 55+ in de beweegtuin van Marnix. (Foto: )

Yvonne: 'Ik kan met minder medicijnen’

Dat beweging goed voor je is, dat is echt zo. Yvonne Nuy heeft het zelf ervaren. Nog maar drie jaar geleden kon ze na een zware longaanval niets meer. En nu kan ze haar longmedicijn laten staan.

door Kor Kegel

Vlaardingen - “Ik heb zelfs mijn harttabletten kunnen halveren, terwijl ik toch al sinds 2002 hartpatiënt ben,” zegt de 58-jarige Vlaardingse. “Mijn steunkousen kunnen nu een maatje kleiner. Ik ben dolenthousiast en ik kan het iedereen aanraden om te gaan bewegen.”Ze is heel gemotiveerd om een beetje ‘reclame’ te maken voor Vlaardingen in Beweging (ViB), een stichting die gelooft in de kracht van sport en die vindt dat elke Vlaardinger moet kunnen deelnemen aan de activiteiten van de aanbieders van sport- en bewegingsactiviteiten. Yvonne Nuy doet mee aan Samen Buiten Bewegen 55+ dat door Argos Zorggroep en ViB wordt gehouden in de Beweegtuin van revalidatiecentrum Marnix in de Vlaardingse Westwijk.
“Buiten bewegen maakt dat je energie krijgt om je actief te voelen,” zegt Karin Hersbach-Ikonomou, werkzaam bij Argos Zorggroep waar Marnix onder valt en tevens bestuurslid van ViB. “Sport verbindt, verbroedert, houdt lichaam en geest gezond en zorgt voor sociale contacten. En voor beweging geldt dat net zo goed.”“Bewegen helpt om je stukken beter te voelen!” beaamt Yvonne volmondig. “Ik heb er drie jaar over gedaan om van de puffers af te komen. Ik weet zeker dat het door het sporten sneller is gegaan. Dat stukje hardlopen wat we laatst hebben gedaan… ik was verbijsterd dat ik dat zonder ademhalingsproblemen kon doen, terwijl ik toen al veel minder medicijnen nam.”
Ze wil dan ook de initiatiefnemers bedanken. Dat zijn Diego Remondo Gomez, buurtsportcoach in de Westwijk namens ViB, en Melvin Mook, de beweegcoach van Argos Zorggroep. De laatste begeleidt de dertig tot vijfenveertig minuten durende spierversterkende oefeningen en Diego begeleidt daarna de gezamenlijke wandelingen van de twaalf deelnemers. Melvin is de opvolger van Steven Schildmeijer en minstens zo enthousiast, zegt Yvonne.“Zonder die drie was ik nog niet zo ver geweest,” zegt ze. “Het is bovendien een leuke groep waarin we sporten en gezellig napraten. Dat stimuleert. En weet je wat ik heel erg wil benadrukken? Dat het goed is om dit soort dingen onder begeleiding te doen. Veel mensen durven er niet om te vragen. Daarom moet dit veel bekender worden!”
“Dat klopt wel,” zegt Diego Remondo Gomez. “Het wordt niet altijd hardop uitgesproken, maar er bestaat bij veel mensen echt behoefte aan begeleiding en samenkomst. Nou, daar ben ik voor. En wat Yvonne zegt over dat ze zo veel gezonder is geworden dankzij beweging, dat hebben meer mensen. Vóór Yvonne had ik een vrouw in de groep die gaandeweg ook minder medicatie nodig had. Door de coronamaatregelen lag alles stil, maar gelukkig is ze terug.”De 26-jarige Vlaardinger liep eerst stage bij Vlaardingen in Beweging en is daar nu in zijn vierde jaar werkzaam. Behalve bij Samen Buiten Bewegen 55+ is hij betrokken bij veel meer activiteiten en projecten in de Westwijk en elders in Vlaardingen.
“Bewegen is niet alleen goed voor je, het is zelfs noodzakelijk!” stelt Melvin Mook, beweegcoach. Naarmate mensen ouder worden, verliezen ze spiermassa. Beweging vertraagt dat proces, maar geeft ook zelfvertrouwen. “We beginnen de oefeningen met een warming-up en dan gaan we de gewrichten laten bewegen. De nek naar links en rechts draaien om stijfheid te voorkomen. De schouders, de heup, de voeten, we laten het hele lijf bewegen. Met kniebuigingen maken we de benen sterker. Dan word je ook thuis weer actiever.”
“Vaak sparen mensen hun energie. Dan pakken ze de krant pas van de deurmat als ze toch naar de wc moeten. Als je fit bent, heb je die krant allang gelezen voor je gaat plassen! Bewegen is ook goed voor je uithoudingsvermogen. Het is belangrijk dat je op oudere leeftijd alles nog soepel kunt bewegen en in goede conditie bent, maar daar is oefening voor nodig. Balansoefeningen verkleinen de kans dat je valt. We doen het ook met de ogen dicht, dan moet je evenwichtsorgaan harder werken en blijft het in tact. Dit kan je dan thuis ook oefenen, liefst elke dag."

Samen Buiten Bewegen 55+ vindt elke woensdag plaats van 9.00-10.00 uur. Deelname kost € 3,50 per keer inclusief een kopje koffie na afloop. Wie meer wil weten, kan Argos Zorggroep bellen: 010-427 83 90.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden