Ook in Vlaardingen wordt stilgestaan bij de herdenking van de 210 duizend slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.
Ook in Vlaardingen wordt stilgestaan bij de herdenking van de 210 duizend slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. (Foto: )

Kraanvogels vouwen tegen kernwapens

Han Raeijmaekers, van Pax Ambassade van Vrede, hoopt dat heel veel Vlaardingers een kraanvogel gaan vouwen, volgens een legende uit Japan. De kraanvogel gaat gebruikt worden bij de herdenking op donderdag 6 augustus van de verwoestende atoombommen die precies 75 jaar geleden op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid.

door Peter Spek

VLAARDINGEN – “Volgens een Japanse legende zullen de goden je wens vervullen als je binnen één jaar 1000 kraanvogels vouwt. Deze legende werd nieuw leven ingeblazen door het meisje Sadako Sasaki, die in 1955 kraanvogels vouwde voor de wereldvrede, maar ook om zelf beter te worden. Haar lichaam was aangetast door stralingsziekte. Het is haar niet gelukt, zij is overleden.

Symbool

Haar vrienden en vriendinnen hebben het aantal gevouwen kraanvogels aangevuld tot 1000, ter ere van Sadako. Daarna is de kraanvogel uitgegroeid tot een wereldwijd symbool van hoop en vrede”, zegt Han Raeijmaekers. Heel veel organisaties uit Vlaardingen hebben zich aangesloten bij deze herdenking voor de vrede. “En ik hoop dat veel Vlaardingers die kraanvogel gaan gebruiken als uiting van hun bezorgdheid, dat kernwapens de wereld uit moeten. Door de bombardementen zelf en door radioactieve straling kwamen in totaal zeker 210 duizend mensen om het leven. Ook nu nog ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen. Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren,” is de duidelijke boodschap van de bevlogen Vlaardinger. Maar erg hoopvol is Han Raeijmaekers niet.

De kraanvogel is uitgegroeid tot een wereldwijd symbool

Kernwapens

“Ondanks de gruwelijke en catastrofale effecten van het gebruik van deze wapens zijn er momenteel toch ongeveer meer dan 13 duizend kernwapens in de wereld.

Expositie

De meeste van deze wapens zijn vele malen krachtiger dan de bommen die 75 jaar geleden vielen en daarnaast neemt het gevaar dat kernwapens gebruikt zullen worden nog steeds toe.” De gevouwen kraanvogels zullen in het voormalig V&D pand in het centrum te bewonderen zijn op een speciale expositie. Het gebouw wordt voor die gelegenheid omgedoopt tot Vrede en Durf pand in de periode van de Vredesweek van donderdag 17 tot en met zondag 27 september met een verlenging tot de herfstvakantie.

Rosarium

De herdenking vindt op 6 augustus plaats in het Rosarium aan de Holysingel, aan de rand van Park Hooglede van 10.00 uur tot 10.45 uur. In verband met de corona maatregelen en de beperkte ruimte, moeten belangstellenden zich vooraf aanmelden via e-mail: ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl of telefonisch: 06 3056 5296 en daar kan ook het benodigde papier voor het vouwen van de kraanvogel verkregen worden. Het formaat is 20x20 centimeter in zeven kleuren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden