Geen Mudrun dit jaar. "Maar", kondigt Hans van der Have aan, "de Challence for Bikkels gaat op zeker wel door." (foto: DPG/gsv)
Geen Mudrun dit jaar. "Maar", kondigt Hans van der Have aan, "de Challence for Bikkels gaat op zeker wel door." (foto: DPG/gsv) (Foto: )

'Het besluit om de Mudrun te schrappen deed best wel pijn '

Het kostte de organisatoren best wel enige moeite om de knoop door te hakken en de achtste Mudrun een jaar op te schuiven. “We hebben zo lang mogelijk gewacht. Hebben de kans, dat het door zou gaan steeds op fifty-fifty gehouden, maar drie weken geleden kwam het moment, dat we ja of nee moesten zeggen. Was best pijnlijk.”

door Gerard S. Verver

VLAARDINGEN – “Een dreun”, noemt Advenure Vlaardingen-voorman Hans van der Have het. “We hebben al zoveel activiteiten en evenementen moeten laten schieten. En dan ook dit. Juist nu er versoepeling was.” Maar de ganse crew begreep, dat er eigenlijk geen andere keuze was. “Ten eerste omdat we niet in de toekomst konden kijken. We hadden omstreeks deze tijd met de voorbereidingen moeten beginnen. Doe je dat en wordt het protocol later weer strenger dan ben je wekenlang voor niets bezig geweest. Dat risico wilden we niet lopen.”

De anderhalve-meter was een ander argument om het roer om te gooien. “Een survival is iets waar veel deelnemers individueel bezig zijn. De mudrun is nogal eens een bedrijfs-, familie- of vriendenuitje. Met groepen, die elkaar helpen op de kant te komen of om een obstakel te passeren. Dan is die anderhalve-meter niet houdbaar. Bovendien wilden we het onze vrijwilligers niet aandoen om als handhaver de kastanjes uit het vuur te halen.”

Half Vlaardingen

Inmiddels is het Van der Have ook duidelijk geworden, dat de corona-lockdown velen er niet van heeft weerhouden zich in de Broekpolder toch in het zweet te werken. “We hebben er her en der hindernissen hangen. Die touwen hebben we, omdat we, met de wetenschap van toen, niet wilden bijdragen aan besmettingen, preventief opgebonden. Dan hangt toch half Vlaardingen er in. Daar was ik niet zo blij mee, maar we konden het ook niet voorkomen.”

Adventure Vlaarduingen is inmiddels uitgegroeid tot een solide organisatie. “Met dank aan alle vrijwilligers", haast hij zich te melden. "Nooit gedacht dat dit kon ontstaan. Zelf was ik destijds een beetje bezig met survivals. Daarnaast vond ik het leuk om mensen sportief te vermaken.” En dat spreekt aan. De aanhang groeit. En het leeft ook bij jongeren. “Het is nu zelfs zover, dat we nieuwe aanmeldingen op een wachtlijst moeten plaatsen.”

Eén evenement keert dit jaar wel terug: de 'Challenge for Bikkels'. Een middagje bezig zijn voor kids met een beperking. "Dat is voor die jongens en meisjes zo geweldig. .We kunnen het niet over ons hart verkrijgen dat over te slaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden