Hanna van Luijk en Victor Vijfvinkel doen een dringend beroep op huishoudens om geen batterijen in het afval te gooien. (foto) DPG/gsv)
Hanna van Luijk en Victor Vijfvinkel doen een dringend beroep op huishoudens om geen batterijen in het afval te gooien. (foto) DPG/gsv) (Foto: )

'Gooi geen batterij of accu in huisvuil'

Zelfs vanuit Den Haag kwamen klachten over stank. Zoveel impact had de brand, die afvalverwerker Renewi twee weken geleden teisterde. Ook de thuisstad, die wat betreft luchtjes door de jaren heen wel wat gewend is, ontkwam er door de naar het zuiden gedraaide wind niet aan. Met als bijverschijnsel een niet meteorologische mist.

door Gerard S. Verver

VLAARDINGEN – Naar de oorzaak van het donderdagavond 16 juli uitgebroken vuur en de een middag later weer uit de smeulende hoop afval opstijgende rook loopt nog een onderzoek , maar aan de Kreekweg denkt men wel te weten wat er voor de vonk in het pas enkele uren eerder gestorte afval gezorgd heeft. “Omdat het er net lag, kan het namelijk zeker geen broei geweest zijn”, stelt Victor Vijfvinkel. Bij Renewi weten ze wat dat betreft van wanten.

Regelmatig

De rode haan kraait regelmatig op één van de door het hele land verspreide vestigingen.. “Zoals al gebeurde in Leiderdorp, Wateringen en Ophemert. Soms moeten we zelfs een hal, omdat de schade niet meer te herstellen is, gewoon afschrijven. Is al tweemaal gebeurd”, somt hij op. Zover is het in Vlaardingen niet. “Het vuur heeft van de brandmelders en sprinkler-installatie weinig heel gelaten. Alle bedrading is ook gesmolten. We zoeken nog uit hoe het dak zich gehouden heeft, maar de hal is, na herstel, zeker weer te gebruiken.” Nu echter dus even niet meer.

“We vinden steeds vaker van alles in grof huishoudvuil, dat er niet in thuis hoort en voor calamiteiten kan zorgen”, weet general area manager Hanna van Luijk. “Accu’s, e-bike accu’s, lithium batterijen van mobieltjes en tablets of accu’s van boormachines”, specificeert Vijfvinkel de lijst van ongewenst en spontaan ontvlambaar materiaal . “Matrassen zijn net zo gevaarlijk en horen er evenmin in, maar die zijn zichtbaar en halen er we er meteen tussenuit. Daarvan kunnen we ook vaststellen welke toeleverancier het aangeleverd heeft en het bedrijf erop aanspreken. Batterijen, zeker kleintjes, en accu’s zitten opgesloten tussen ander afval. En er zijn vooralsnog ook geen sensorsystemen, die dat kunnen detecteren”

Hij wijst op de landelijke campagne 'Lever je batterij in waar je hem koopt' van de Stichting Stibat., "Daarbij ligt het accent vooral op het milieu. Prima actie. Maar vergeten wordt er aan toe voegen, dat die dingen ook zeer brandbaar zijn. Zelfs kleine knoopcellen. Als die dingen tijdens de verplaatsing van een vuilnisberg bijvoorbeeld door een shovel worden overreden en beschadigd, kan er ook een fikse steekvlam ontstaan."

In de maak

De afvalbranche is druk doende om die boodschap aan de mens te brengen. "Weet je, batterijen en accu's worden steeds krachtiger. Zolang men niet beseft, dat men ondanks dat 'ie leeg is iets brandgevaarlijks in het huishoudafval gooit is een volgend incident in de maak", waarschuwen beiden, 'en is het wachten op een volgende brand."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden