Foto:

Uit Liefde en Vrede

Jan Anderson publiceert wekelijks een foto met bijschrift uit zijn museumcollectie om de kennis over de Tweede Wereldoorlog in Vlaardingen te verrijken of deze op te frissen.
"Toen de Christelijke Jeugdvereniging Liefde en Vrede (L&V) het gebouw aan de Gedempte Biersloot in de zestiger jaren kwijtraakte door de bouw van winkelcentrum Liesveld, kon het verkeer vanaf de Schiedamseweg veilig naar de Burgemeester Pruissingel geloodst worden. L&V kreeg een gebouw in de Fransenstraat en in de hal werden plaketten aangebracht."

VLAARDINGEN - "Tienduizenden Vlaardingers zijn in de loop van de 125 jaar lid geweest van Liefde & Vrede. Daarnaast zijn vele verenigingen afgesplitst van L&V, zoals muziekvereniging de Pijpers (later Avalance), voetbalvereniging Zwaluwen, een korfbal- én een volleybalclub. Tientallen jaren werden er ook op zaterdagavond films gedraaid op diverse locaties en nog steeds zorgt de 'FICO' voor het geluid als het ergens nodig is.

Slachtoffers

De slachtoffers op de plaketten waren o.a. de geuzen Jacob van der Ende en Johannes Nuyt, twee bij de strijd in de Meidagen omgekomen Vlaardingers, en Dirk-Jan de Hond, die zelfs na de bevrijding nog door de leden van de Kriegsmarine werd doodgeschoten. Ruim 400 Vlaardingers overleefden de oorlog niet, o.a. door de strijd in de Meidagen, executies tegen verzetsstrijders, strijd op de zee, voedseltekort, het werken in Duitsland of in de concentratiekampen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden