Paella en muffins
Paella en muffins (Foto: Greetje Heikes)

Ingezonden: Wij maken mensen blij met eten

De prei, uien en tomaten zijn zojuist geoogst voor in de paella. Wat extra kruiden geknipt uit de tuin en voilà, weer een prachtige maaltijd voor de bezoekers van Pameijer. Want als bezoekers niet naar de kas van Stadslandbouw Van Ruytenburch kunnen komen vanwege Corona, dan brengen de hobbykoks het naar Pameijer. En zo gaat dat sinds enkele weken. En zij zijn slechts een van de vele bezoekers die kunnen genieten van verse maaltijden.

Vlaardingen - Koken voor Vlaardingers doen de hobbykoks van Maaltijden op Maandag, ook wel bekend als MOM, al jaren. Driegangendiners worden met liefde en verse ingrediënten van de akker bereid door een vast groepje vrijwilligers. MOM is onderdeel van de Stadslandbouw Van Ruytenburgh en brengt allerlei mensen op maandag samen om samen te eten. Je betaalt 12,50 Euro en voor dat bedrag zorgt MOM dat iemand met een kleine beurs gratis eet. We noemen dit de uitgestelde maaltijd. Want wat is er mooier om samen te genieten van een maaltijd. ’s Ochtends nog op de akker, ’s avonds op je bord. En iedereen is, na aanmelding, welkom om aan te schuiven. Zo ontmoet je nieuwe mensen en ontstaan er mooie gesprekken.

Donateur
Het idee om te blijven koken, gebruik te maken van de groente op het land en mensen te laten genieten op afstand kwam van een donateur die dit initiatief ondersteunt. Er werd bedacht wie MOM in deze lastige tijd kon blij maken met een driegangenmenu. Eerst werd er meegedaan aan soep op de stoep van de Windwijzer, en nu dus voor Pameijer, wiens bezoekers regelmatig gebruik maken van uitgestelde maaltijden. ‘He Sinterklaas, je hebt weer heerlijk gekookt!’, roept een dankbare gast door de straat naar een van de koks. Want jaarlijks komen ze ook Sinterklaas vieren bij MOM in de kas aan de Hofsingel, een waar hoogtepunt met uitgebreid menu en zelfgeschreven gedichten.

Feestelijk
We kijken nog even hoe de eetbare bloemen er bij staan, want bloemen maken een gerecht nog feestelijker. De hobby koks lichten hun passie toe. ‘Ik vind koken erg leuk, zo kan ik mijzelf steeds uitdagen om beter te worden en mensen blij maken met lekker eten. De sfeer is heel goed onderling en wij doen waar we voor staan: we verbinden Vlaardingers, normaal in de Kas en vanwege Corona wordt er tijdelijk enkel gekookt voor Pameijer. We kijken uit naar september. Wat zou het mooi zijn als we weer met 22 mensen samen aan 1 tafel kunnen zitten. Door de Corona meetregelen is dat nu beperkt tot 9, dat is toch anders’.

De bietjes worden ingevroren, voor de volgende keer.

Mooie creaties kun je ook zien op Facebook en Instagram via MOM of Stadslandbouw VanRuytenburch.

Ook donateur worden van stichting Stadslandbouw Van Ruytenburch om MOM te ondersteunen? Stuur een mailtje naar info@stadslandbouwruytenburch.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden