Filmpjes van Dappere Britt

Wil jij naar ons luisteren?

Ze komt al jaren op voor de rechten van mensen met een beperking, maar door de coronamaatregelen voelt ze extra urgentie. Samen met haar vrienden spreekt Amber Jansen van Galen onze samenleving nu direct aan middels een videoboodschap. 

MAASSLUIS - "Waarom worden mensen met een beperking vergeten?", vraagt Amber Jansen van Galen zich al maanden af. Ze volgde het nieuws over de coronamaatregelen op de voet. Niet alleen uit eigen interesse, ook omdat veel vrienden en collega's bij haar aankloppen voor informatie. Maar antwoorden, die kon ze vaak niet geven. En dat frustreert. Amber: "In de persconferenties werd er van alles gezegd over bewoners van verzorgingstehuizen, maar over mensen die - zoals ik - begeleid wonen werd niet gesproken. Toch golden voor ons vaak dezelfde maatregelen. Zo werden kerngezonde mensen van hun vrijheid beroofd." 

Nachtmerries
Amber vindt het hoogtijd dat er meer aandacht komt voor de rechten van mensen met een beperking. "Ik mocht mijn vrienden en familie maanden lang niet zien, zelfs niet op 1,5e meter afstand. Sommige mensen snapten er niks van en kregen zelfs nachtmerries. Het is onmenselijk en monsterlijk om mensen zo te behandelen", stelt Amber.

Medezeggenschap
Amber woont al jaren in Maassluis, maar groeide op in Vlaardingen en voelt zich nog erg verbonden met de stad. Daarom vroeg ze Britt Planken, reporter bij Groot Vlaardingen, om haar te helpen de aandacht op dit thema te vestigen. Dat resulteerde in een videoboodschap, die Amber samen met haar vrienden Thea van den Broek, Ton van den Broek en Roland Hauser verkondigt. De vrienden vragen om aandacht en vertellen hun persoonlijke 'coronaverhaal'. Zo mocht Roland wel met zijn vriendin werken, maar niet afspreken, en snapt Thea niet waarom zij niet welkom is op haar werkplek in de DrieMaasHave.

Amber, Ton, Thea en Roland hopen dat vooral lokale én landelijke politici luisteren en in gesprek willen gaan over dit thema. "Het is belangrijk dat mensen met een beperking ook meetellen binnen de maatschappij en dat er meer medezeggenschap komt", besluit Amber.

Er is inmiddels ook een Facebookpagina opgericht, genaamd 'Wil jij naar ons luisteren'. Vanaf dit platform hopen Amber en haar vrienden hun medemensen te inventariseren waar het allemaal knelt én de politiek te inspireren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden