Alle galerijen van één van de flats aan de Zwaluwenlaan zijn gestut met stempels en dat ziet er dan zo uit. (foto: DPG/gsv).
Alle galerijen van één van de flats aan de Zwaluwenlaan zijn gestut met stempels en dat ziet er dan zo uit. (foto: DPG/gsv). (Foto: )

Bewoners Zwaluwenlaan: 'Van woongenot is geen sprake meer'

Natuurlijk is het even tandenknarsen als een buurman een uurtje of wat zijn klopboor in het beton zet om schilderijtjes of een gordijnrail op te hangen. Maar dat houdt binnen afzienbare tijd op. In Holy verkeerden de bewoners van de noordelijke Zwaluwenlaanflat onlangs, omdat de huisbaas ten strijde trok tegen betonrot, wekenlang in een hoge decibellenlinie. En hun leed is nog lang niet geleden.

door Gerard S. Verver

VLAARDINGEN – “Ik red het wel”, vergoelijkt een bewoonster het door anderen als behoorlijk storend ervaren ongemak, voordat ze de lift omhoog neemt en op weg gaat naar één van de met stempels gestutte galerijen. “Het stoort me niet echt.” Veel van haar buren wel. Er is namelijk al meer dan tien jaar van alles mis met het beton van de galerijen en balkons. Dat leidde in januari tot een brief van huisbaas Waterweg Wonen met het uitermate verontrustende advies om op de galerijen, vanwege dat betonrot, over die galerijen geen heel zware spullen te vervoeren en samenscholingen te vermijden.

Decibellen

Preventief herstelwerk leverde, constateerde TV Rijnmond-verslaggever Ronald van Oudheusden, een geluidsniveau op van veel meer dan de eigenlijk toegestane 80 dB. Niet eventjes. Maar dagenlang. John Jans is één van de bewoners, die daarover, zoals hij dat in de herfst van vorig jaar ook al deed over het stookbeleid, publiekelijk aan de bel trekt. De goed van de tongriem gesneden voormalig Hagenaar, die met Jennifer Breederveld de 'Vereniging Eigen Bewoners Eerst' aanvoert, pikt het niet. “Van woongenot is geen sprake”, tekent hij de gevoel. “Daarnaast is het leven met stempels voor de deur niet prettig. Het zorgt voor een ernstig gevoel van onveiligheid. Vooral ouderen tonen angst. Bovendien, het verziekt je leven en zorgt voor spanning en stress.” Het stoort ook dat Waterweg Wonen zich ogenschijnlijk niet echt inspant om aan de slag te gaan.

Veertien euro

“Zo duurde het vier maanden en veel klachten, voordat op de noodophoging, die op de galerijen was aanbracht en voor herrie zorgde, geluiddempend tapijt werd gelegd.” Over het definitieve herstel verkeren de bewoners eveneens in het ongewisse. “De informatie-voorziening rammelt aan alle kanten. We willen actie en wel op de wijze, die wij wensen en met zo weinig mogelijk hinder. We hebben onze portie langzamerhand wel gehad. We willen rust. Ons is een korting op de huur aangeboden van 14 euro. Een belediging!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden