Guido de Jong(links) en Rory Dickhoff op de gezichtsbepalende vuurtoren op het Vlaardingse stadsstrand. Foto: Peter Spek
Guido de Jong(links) en Rory Dickhoff op de gezichtsbepalende vuurtoren op het Vlaardingse stadsstrand. Foto: Peter Spek (Foto: )

Een dagje strand in je eigen stad

De officiële opening van het Vlaardingse stadsstrand kon afgelopen vrijdagmiddag niet onder betere omstandigheden plaatsvinden. Op de eerste landelijke tropische dag gingen de hekken open en kon wethouder Ivana Somers, als symbolische handeling, de zoekgeraakte historische windwijzer weer op de vuurtorenkap zetten en konden de Vlaardingers zonaanbidders languit gaan liggen op de strandstoelen of een verkoelend drankje bestellen aan de bar.

door Peter Spek

VLAARDINGEN – Alles is aanwezig op het stadsstrand, dat haar tweede seizoen ingaat, om een dagje lekker uit te gaan in de eigen stad, nu zonvakanties naar het buitenland zoveel mogelijk beperkt moeten blijven. “Dit is natuurlijk een prima alternatief”, zegt Guido de Jong, een van de initiatiefnemers van dit project.

Voortvarendheid

“Even zorgde de coronacrisis voor enige paniek bij ons, hoe konden wij onze mooie plannen voor dit seizoen toch tot uitvoering brengen, maar toen het bericht kwam dat de horeca weer open mocht en evenementen weer mogelijk waren, hebben wij meteen een vergunning aangevraagd en met veel voortvarendheid heeft de gemeente Vlaardingen daar haar medewerking aangegeven”, zegt de Vlaardinger.

Oase van rust

Het beeld doet inderdaad on-Vlaardings aan. Aan het einde van de Oosthavenkade, omsloten door historische haringpakhuizen, ligt een vredige oase van rust met vrij uitzicht op voorbij varende zeeschepen. “Wij willen op deze plek Vlaardingen een ander gezicht geven. Even de problemen van het begrotingstekort van de gemeente van vele miljoenen euro’s doen vergeten, dat kan hier als de zon schijnt”, zegt Guido de Jong, die als vrijwilliger veel vrije tijd steekt in dit project. En het ontbreekt de bezoekers aan niets. Een heuse bar en de keuken van café De Waal zorgt ervoor dat het dagje uit in de eigen stad tot een succes gemaakt kan worden. De toegang is gratis.

Historisch gebied met veel potentie

Het stadsstrand maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van het gebied rond de Koning Wilhelminahaven. “Het is een historisch gebied, met veel potentie voor de gemeente Vlaardingen en neem daarbij de ontwikkeling van het Unileverterrein, dat op een steenworp afstand ligt, en er zijn mooie samenwerkingen te bedenken, daarom is het zo uitdagend om hieraan te werken”, zegt Guido de Jong. Aan culturele evenementen voor de komende maanden wordt nog gewerkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden