Langs de Krabbeplas wijzen deze bordjes op blauwalg. Elders staan informatieborden met het advies om op het droge te blijven.
Langs de Krabbeplas wijzen deze bordjes op blauwalg. Elders staan informatieborden met het advies om op het droge te blijven. (Foto: )

Opnieuw blauwalg in Krabbeplas: zwemmen slecht voor gezondheid

‘Pas op. Blauwalg’, waarschuwen bordjes langs de waterlijn van het Krabbeplasstrand. Slechts weinigen trekken zich er iets van aan. Het is donderdag en vrijdag bijna dertig graden en dan zorgt een duik in het water voor verkoeling. “Er staat toch niet dat zwemmen verboden is.”

door Gerard S. Verver

VLAARDINGEN Elders in de stad wordt ook druk gebadderd. Bij de Wokkel springen jongens vanaf de tweede verdieping van de brug in het niet al te diepe water. Een ‘bommetje’ voorkomt dat ze tot in de modderige bodem zakken. Ook op de (naamloze) houten brug, een paar honderd meter verderop, vieren jongeren de zomer. Op het nieuwe plein aan de Hoflaan is het al helemaal feest. Drukte aan de kant, in het water en zelfs aan de overkant bij de Delflandse Sluizen. Ook jongens in kano’s. Een waar waterspektakel. Heerlijk vermaak. En geen blauwalg.

Zwemwater.nl

Wijkagent Goran drukt de zwemmers op Instagram wel op het hart, dat ze zich aan de regels moeten houden en niet mogen plonzen binnen 25 meter van bruggen en sluizen. De vooral jeugdige badgasten trekken zich er niets van aan.

Het 'Pas op blauwalg' op het strandje van de Krabbeplas geeft overigens de feitelijke situatie niet weer, blijkt op de site zwemwater.nl van de Omgevingsdienst Midden Holland. Dat geeft namelijk een verbodsbord weer, dat zich laat vertalen in een negatief zwemadvies en de waarschuwing dat zwemmen slecht is voor de gezondheid.

"Dat staat ook op onze drie informatieborden", verzekert inspecteur zwemwater John Klippel ons. "Daaraan is onlangs toegevoegd, dat zwemmen ontraden wordt. Wij gaan er van uit dat bezoekers zich, gezien ook de historie, vooraf informeren."

Overigens gaat het Krabbeplasgebied op de schop voor wat de plannen een kwaliteitsimpuls noemen. "Met als doel het recreatiever en toegankelijker te maken."

Zoetwaterfabriek

Plus de toevoeging, dat "Hoogheemraadschap van Delfland vanaf 2024 in de zomermaanden vanuit een zogenoemde zoetwaterfabriek op waterzuivering De Groote Lucht schoon maar levenloos water de polder in laat lopen. Dit stroomt zigzaggend door een gebied vol riet en waterplanten. Daardoor krijgt het natuurlijke bestanddelen terug en ontstaat kwalitatief goed water en heeft blauwalg minder kans." De garantie dat het euvel verdwijnt geeft het echter niet: "Grote kans dat het afneemt en hopelijk zelfs helemaal wegblijft."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden