Na ruim een jaar verlaat financieel wethouder Sebastiaan Nieuwland alweer de gemeente Vlaardingen om burgemeester van Uitgeest te worden. Foto: Peter Spek
Na ruim een jaar verlaat financieel wethouder Sebastiaan Nieuwland alweer de gemeente Vlaardingen om burgemeester van Uitgeest te worden. Foto: Peter Spek (Foto: )

Vlaardingen moet op zoek naar een nieuwe wethouder

VLAARDINGEN – Vlaardingen moet opnieuw op zoek naar een nieuwe wethouder. De ruim een jaar geleden aangetreden Sebastiaan Nieuwland is benoemd tot burgemeester van Uitgeest. De Vlaardingse wethouder van financiën werd uit zeventien kandidaten gekozen die voor het ambt in Uitgeest hadden gesolliciteerd.

Door Peter Spek

Sebastiaan Nieuwland volgde vorig jaar wethouder van financiën Arnout Hoekstra op, die dacht toe te treden tot het Europees parlement, maar haalde dat niet. Sebastiaan Nieuwland: “Ik ben vereerd met de voordracht voor burgemeester van Uitgeest. Het ambt van burgemeester kun je alleen maar goed uitoefenen als je op een passende plek zit. Dat gevoel heb ik voor honderd procent bij Uitgeest.

Klus
In Vlaardingen stond de D66’er ook voor een gigantische klus. Hij had de taak om het tekort op de gemeentebegroting van ruim 18 miljoen euro om te buigen en er voor te zorgen dat de haringstad onder het preventief toezicht van de provincie uitkomt. De vertrekkende wethouder laat nog weten Vlaardingen niet als een zinkend schip achter zich te laten. “Vlaardingen staat voor een grote uitdaging, en ik heb onderdeel mogen zijn van de aanzet om tot structurele oplossingen te komen. De komende maanden zal ik mijn uiterste best blijven doen om, samen met de rest van het college, koersvast te blijven voor Vlaardingen.”

Daglicht
Met zijn benoeming tot burgemeester komt zijn verzoek om als wethouder van Vlaardingen in zijn woonplaats Heemstede te mogen blijven wonen in een ander daglicht te staan en kan de brief met het verzoek van de fractie van Beter voor Vlaardingen aan minister Kajsa Ollongren, om Sebastiaan Nieuwland te dwingen woonruimte te zoeken in Vlaardingen, de prullenbak in.

Opvolger
En wie gaat de vertrekkende wethouder opvolgen in deze roerige financiële tijden voor Vlaardingen. Het zou zo maar gemeenteraadslid Bert van Nieuwenhuizen kunnen zijn. De D66’er klaarde al eerder die klus, toen in het vorige college Ruud de Vries vroegtijdig vertrok en Bert van Nieuwenhuizen wethouder werd voor de resterende ambtsperiode. Het lijkt niet verstandig een wethouder van buiten de gemeente te zoeken, omdat er dan weer een aanzienlijke tijd verloren gaat om de dossiers eigen te maken. Bert van Nieuwenhuizen kan zo instappen en heeft als raadslid ook financiën in zijn portefeuille.

Duiventil
Met het vertrek van Sebastiaan Nieuwland staat de teller op drie als het gaat om vertrekkende wethouders in deze raadsperiode. Na Arnout Hoekstra was het ook Frans Hoogendijk die vroegtijdig moest vertrekken en neem daarbij het feit, dat burgemeester Annemiek Jetten het college verliet, lijkt het meer een politieke duiventil in Vlaardingen en dat is niet goed voor de stabiliteit van het bestuur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden