Foto:

NSB-ers naar gevangenis

Jan Anderson publiceert wekelijks een foto met bijschrift uit het archief van zijn Streekmuseum aan de Kethelweg. Deze foto's dateren uit de periode 1940 tot 1945 en zijn allen genomen in Vlaardingen. Met deze serie hoopt Jan de kennis over de Tweede Wereldoorlog in Vlaardingen te verrijken of deze op te frissen. Op de foto van deze week zie je een aantal NSB'ers (met een wit vlak op de rug) die door BS'ers (Binnenlandse Strijdkrachten) naar de gevangenis worden begeleid.

"De openbare school aan de Groen van Prinstererstraat was in Vlaardingen de zogenaamde kosteloze school. Hier werd onderwijs gegeven aan kinderen van wie de ouders het schoolgeld niet konden betalen. Oud-onderwijzer Arie Plezier schreef hier een boek over. Later werd hij secretaris van de VARA (Vereniging Arbeiders Radio Amateurs). De school is nog steeds te zien en wordt nu verbouwd tot appartementen.

In de bezettingstijd hadden de Duitsers de school vijf jaar lang gebruikt als kazerne. Na de bevrijding namen de BS'ers het schoolgebouw over en werd het een plek van bewaring voor arrestanten. Toen het latere gevangeniscomplex de Vergulde Hand klaar was, kwam de school eindelijk weer ter beschikking van de Vlaardingse jeugd.

De NSB-ers moesten de jaren dat ze in het kamp zaten iedere dag werken. Soms bij de Levers Zeepmaatschappij of in het Westland. "

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden