video

De Kattenbeker door Leanne Selles

"Leanne Selles, directeur Museum Vlaardingen, heeft een heel leuke episode over De Kattenbeker van Pieter Karel Drossaard ingesproken. In Vlaardingen hadden we ook een winkel die De Kattenbeker heette", tipt Willy Atema.

Vlaardingen - Het is inmiddels de 20e episode in de verhalencyclus 'Verhalen, verzinsels, realiteit en roddels. Daarbij laat Atema weten dat de cyclus bijna op zijn einde is. In het smoelenboek (zie foto onderaan dit artikel) staan alle kandidaten die iets hebben ingesproken, allemaal terug te vinden op de Facebookpagina van de Vlaardingse kunsthistoricus.

Het verhaal van Leanne Selles gaat over de beker, die vorig jaar via een veiling in bezit is gekomen van het museum Vlaardingen. De beker is afkomstig van de familie Drossaart van Dusseldorp, inderdaad afstammelingen van de Vlaardingse Pieter Karel Drossaart, beter bekend als PKD.

Drossaart was van 1858 tot zijn dood in 1883 burgemeester van Vlaardingen en heeft veel voor de stad gedaan. Daarnaast was hij echter ook schrijver en dichter. Met zijn prachtige gedichten en sagen wordt hij wel gezien als de regionale Hans Christiaan Andersen. Rond 1870 schreef hij ‘De Legende van de Kattenbeker’, een gedicht van meer dan 100 regels. Als je wilt weten waar dit over gaat bekijk dan het verhaal van Selles via https://youtu.be/FhNquA0c19M De cyclus tot nu toe is terug te vinden via de link https://www.youtube.com/channel/UCBYsWJ3E9t-nkTlLxXVRorg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden