Wethouder Bart de Leede opent samen met Joop Teunisse de tentoonstelling over de capitulatie van Japan. Foto: Peter Spek
Wethouder Bart de Leede opent samen met Joop Teunisse de tentoonstelling over de capitulatie van Japan. Foto: Peter Spek (Foto: )

Vlaardingers met een Indisch hart vragen een eigen plek in de stad

Met de onlangs opgerichte stichting Indisch Belang Vlaardingen, willen de initiatiefnemers Joop Teunisse, Caroline Antonio en Peter de Jong, de Indische Nederlanders en Molukkers van de eerste en volgende generaties en verder iedereen met een Indisch hart een eigen plek geven in Vlaardingen.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – “Wij denken, met de oprichting van Indisch Belang, aan een Indische cultuurplaats, waar niet alleen de oude gedachte van Tempo Doeloe aanleiding is om met elkaar te praten over het onbereikbare land van herkomst en oorsprong, maar ook een referentie- en inspiratiepunt voor het Indisch zijn van vandaag de dag”, zegt Vlaardinger Peter de Jong. Ook is het de bedoeling een Indisch monument te realiseren in Vlaardingen, een monument van welkom. “Voor het realiseren van dat monument zullen wij met de plaatselijke overheid in gesprek gaan om daarvoor toestemming te krijgen en ook om een geschikte plaats te vinden”, zegt Peter de Jong. 

Erkenning
“Daarnaast willen wij met Indisch Belang actieve ondersteuning bieden bij vragen van erkenning van historische- en actuele claims ten aanzien van bijvoorbeeld pensioenen, soldij voormalige KNIL militairen en mogelijk andere ideële claims van culturele aard.” Verder is de bedoeling om Indische Nederlanders te ondersteunen bij actuele psychische nood. “Dit jaar hebben wij ons natuurlijk aangesloten bij het nationale thema 75 jaar bevrijding. Er is een tentoonstelling samengesteld rondom vice-admiraal C.Helfrich, die op 2 september 1945 aan boord van het USS Missouri in de baai van Tokio namens het Koninkrijk der Nederlanden het Instrument of Surrender ondertekende, waarmee er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.”

Herdenking
Tevens wil Indisch Belang een oproep doen aan Vlaardingers die geboren zijn op 2 september 1945 om zich te melden om dit bijzondere moment in de geschiedenis samen te vieren. Ook wil Peter de Jong meer duidelijkheid over de herdenking in augustus. “Vorig jaar hebben wij op 16 augustus voor het eerst in de Windwijzer aan de Schiedamsweg een koempoelan, een samenkomst gehouden. De aanwezigen vonden dit een goed moment, daags na de landelijke herdenking in Den Haag, maar dit jaar is het toch weer op 15 augustus in verband met de coronacirsis, omdat de herdenking in Den Haag niet doorgaat en het moeilijk is om de herdenking in Vlaardingen op 16 augustus te houden, maar het is wel de bedoeling om in de toekomst die 16 augustus aan te houden", besluit Peter de Jong.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden