Foto:

Tankval op de grens

Jan Anderson publiceert als lid van het Comité Bevrijdingsfeest 2020 tot en met augustus 2020 wekelijks een foto met bijschrift. Op deze wijze hoopt hij de kennis over de Tweede Wereldoorlog te verrijken of deze op te frissen. De foto van deze week komt uit de collectie van Streekmuseum Jan Anderson. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond de "overkant".

VLAARDINGEN - "Onze stad was in de oorlog de tweede verdedigingslijn voor de havens van Rotterdam. Hoek van Holland was de eerste barrière die de Duitsers hadden opgeworpen om de geallieerde geen kans te geven de haven van Rotterdam te gebruiken. Langs de Maassluise dijk, tegenover de boerderij De Vergulde Hand, stond een groot geschut met een kampement dat ieders schip op de Nieuwe Waterweg moest tegenhouden. Vanaf de rivier tot aan de Broekpolder werd ook een gracht gegraven met stijle oevers om de eventuele geallieerde tanks te weren."

"Onduidelijk is de “overkant” te zien, terwijl ondertussen de medewerkers van de Heidemaatschappij het water dempen. Aan het eind van de Westwijk is nog een deel van dit water te zien. Dit geeft ons een beeld hoe het in het landschap was gegraven."

Kijk voor meer informatie op de website www.sngv.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden