De sporthal wordt gebouwd tussen het gebouw van SC Twist (links) en de te slopen sportzalen van College Vos. (foto+ montage SCTwist)
De sporthal wordt gebouwd tussen het gebouw van SC Twist (links) en de te slopen sportzalen van College Vos. (foto+ montage SCTwist) (Foto: Marc van der Linden)

Bouw van sporthal in Zuidwijk extra vertraagd door vleermuizen

“Het moet niet gekker worden”, reageert SC Twist-voorzitter Jan Kees Boot nadat duidelijk werd, dat vleermuizen niet alleen de vermeende aanstichters van Covid-19 zijn, maar er nu ook voor zorgen dat de bouw van de sporthal in de Zuidwijk extra vertraging oploopt.

door Gerard S. Verver

VLAARDINGEN - Of het in ons land beschermde dier in en rond de te slopen sportzalen van College Vos aan de Claudius Civilislaan, die plaats moeten maken voor de sporthal, huizen is niet zeker. Het is slechts een vermoeden. Alleen het idee al, dat ze daar ergens ondersteboven aan een balkje hangen bezorgt de plannenmakers op de Markt een nachtmerrie. Aan experts is gevraagd te onderzoeken of ze er inderdaad zijn neergestreken.

Ontheffing

De nieuwe hal vervangt één van twee zalen in de Westwijkhal en had volgens de destijds geformuleerde dienstregeling omstreeks dit tijdstip al z'n beetje opgeleverd moeten worden. Dan had College Vos er in het komende schooljaar gebruik van kunnen maken en hadden de handballers en korfballers de thuiswedstrijden in de ‘eigen’ hal kunnen spelen. Inmiddels is het oudste deel van sporthal aan de Floris de Vijfdelaan na de opening van de Erasmushal aan Plein West al wel dichtgetimmerd.

Wanneer die vleermuizen niet worden aangetroffen, kan in het najaar met de sloop en vervolgens de bouw worden gestart, maar speelt Twist de wedstrijden zeker komend zaalseizoen nog in de Westwijkhal. Zijn ze er wel, dan moet eerst een ontheffing worden aangevraagd bij Omgevingsdienst Haaglanden, gaat de eerste paal pas in voorjaar 2021 de grond in en volgt oplevering aan het einde van dat jaar. Het heeft ook gevolgen voor de toch al krappe gemeentelijke portemonnee. Door het in gebruik houden van de Westwijkhal ontstaat er een exploitatietekort van netto 35.000 euro. Tevens loopt het bouwproject van Waterweg Wonen, dat op de locatie van de Westwijkhal en de al bijna gesloopte Valkenhof woningen bouwt, vertraging op.

Gefaseerd

“Er moet gefaseerd gebouwd gaan worden", is de insteek. Eerst op de kaalslag van de Valkenhof, dat tot december arbeidsmigranten onderdak bood, en daarna op de plaats van de Westwijkhal, die pas tegen de vlakte kan als het Claudius Civilislaan-project is opgeleverd. De vertraging van de woningbouw kost de gemeente geen geld: “Daarvoor komt achteraf geen claim, omdat een mogelijke uitstel bij de gunning in het contract is vastgelegd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden