Alex en Irma Gast laten met pijn in het hart de lege danszaal in hun dansschool aan de Joubertstraat zien. Foto: Dance- & PartyPlace
Alex en Irma Gast laten met pijn in het hart de lege danszaal in hun dansschool aan de Joubertstraat zien. Foto: Dance- & PartyPlace (Foto: )

Dansschool van Alex en Irma Gast verkeert in grote onzekerheid

Na bijna 31 jaar keihard werken in hun dansschool zitten Alex en Irma Gast nu met een lege danszaal. Geen swingende dansparen op opzwepende muziek of verliefde stelletjes die schuchter aan een danscursus beginnen en ook geen feesten. De coronacrisis heeft de danswereld in vertwijfeling achtergelaten.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – “Zo mag je het wel noemen”, zegt Alex Gast, die samen met zijn vrouw Irma veel inwoners uit deze regio aan het dansen heeft gekregen. “Voor ons ziet de toekomst er voorlopig somber uit. Punt is dat wij als dansschool in een grijs gebied verkeren. Op mijn vraag waar horen dansscholen in Nederland nu precies bij, is dat cultuur, kunst, horeca of sport, krijgen wij ondanks Kamervragen die gesteld zijn door Eppo Bruins, van de ChristenUnie, geen antwoord en behoren wij zoals benoemd door minister Eric Wiebes van Economische Zaken tot de grensgevallen”, heeft Alex Gast moeten constateren. Ook de weg om hier achter te komen is over heel wat hobbels gegaan. Alex Gast legde zijn vraag neer bij de gemeente Vlaardingen. “Dat leverde mij de verwijzing op naar het Ministerie van Economische Zaken, die mij vervolgens weer verwees naar de Kamer van Koophandel. Deze instantie liet mij weten te informeren bij de veiligheidsregio Rotterdam/Rijnmond, die uiteindelijk ook kwam met een verwijzing naar het Ministerie van Economische Zaken. Ik noem dit een kwestie van het kastje naar de muur sturen.” Maar toch een klein lichtpuntje voor Alex Gast. “Ik kreeg vorige week een mail van een ambtenaar van de gemeente Vlaardingen, dat wij als dansschool onder de horeca worden gerangschikt. Dus weten wij nu dat wij op 1 juni open mogen met 30 personen in onze dansschool met inachtneming van de anderhalvemeter afstand, maar zonder dansen. Dat is natuurlijk voor ons ondoenlijk omdat in onze branche uit te voeren”, moet Alex Gast uiteindelijk constateren. Maar wat nu? “Dansen op korte termijn onder deze regelgeving is onmogelijk en ook privélessen mogen niet. Ik heb daarom mijn vakgenoten aangeraden om geen energie te steken in moeilijke constructies om toch de danszaal vol te krijgen, maar af te wachten tot 1 september en hopen dat wij dan meer ruimte krijgen.” Alex Gast weet zich gesteund door een vaste schare trouwe dansliefhebbers uit Vlaardingen en omgeving. “Die wil ik zeker niet in de steek laten en in kleine groepjes uitnodigen aan onze bar om het sociale contact te behouden en te discussiëren over de toekomst, hoe somber die ook is. Maar we geven niet op", besluit Alex Gast.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden