Wim van den Burg zorgt er in Kenia voor dat de jeugd goed onderwijs krijgt om op die manier uit de armoede te komen.
Wim van den Burg zorgt er in Kenia voor dat de jeugd goed onderwijs krijgt om op die manier uit de armoede te komen. (Foto: )

Welzijnswerker Wim van den Burg gestrand in Nederland

Wim van den Burg, de welzijnswerker in het Keniaanse Mpeketoni, is gestrand in Nederland. Op 13 maart vloog hij, nog net voor het uitbreken van de coronacrisis, naar Nederland voor het afleggen van familiebezoek. Sinds die tijd is er geen passagiersvliegtuig meer van of naar Kenia gevlogen.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – Wim van den Burg, de ex-leraar Engels van het Groen van Prinsererlyceum, die veel financiële steun krijgt vanuit Vlaardingen voor zijn schoolprojecten in Kenia, vloog samen met Xavier Cornelis, een oud-leerling, die hem had geholpen met de beveiliging op het complex in Mpeketoni en het maken en repareren van computers, naar Nederland. Na het uitbreken van de coronacrisis in Kenia werden alle scholen gesloten en waren de leerlingen van zijn Tamani Junior School aangewezen op thuisonderwijs. Wim van den Burg merkt wel, dat er een groot verschil is het geven van thuisonderwijs in Kenia in vergelijk met Nederland. “De leerlingen in Mpeketoni beschikken bijna niet over computers, slechts een enkeling heeft er één thuis. Velen hebben niet eens elektriciteit in hun soms zeer eenvoudige woning. Onze vestiging in Mpeketoni is overigens wel een van de zeer weinig scholen, die ondanks de coronacrisis toch onderwijs aanbiedt in Kenia. Het merendeel van de kinderen zit thuis zonder scholingsmogelijkheden”, schets Wim van den Burg de situatie in Kenia. “Vanuit Nederland probeer ik er alles aan te doen om zo goed en flexibel mogelijk op de moeilijke situatie in te spelen. De leerkrachten van Tamani Junior School werden ingedeeld in twee groepen, zodat de school van acht tot vier uur bezet is. Leerkrachten maken sindsdien lesprogramma’s en huiswerkopdrachten. Ouders en leerlingen mogen de schoolpoort niet binnen, maar daar is iets op gevonden. Ouders komen naar ons resort Farmers’ Court om daar het huiswerk op te halen en het gemaakte werk in te leveren. Verder zijn er extra lesboeken gekocht, die de leerlingen thuis kunnen gebruiken. Tot op heden ben ik daar tevreden over, ook al weet ik dat het een noodmaatregel met haken en ogen is.” Op Farmers’ Court is het werk gewoon doorgegaan. “Wij hebben niemand ontslagen, omdat dat onmiddellijk honger in gezinnen zou betekenen. Wij hebben ons op onderhoudswerkzaamheden gericht. Op de shamba gaat het telen van producten door en voor het vee wordt goed gezorgd. Werkoverleg gebeurt dagelijks via de telefoon, whatsApp en email.” In Mpeketoni is voor zover bekend nog niemand besmet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden