Ooit kon het 'haring & bier' op deze manier gevierd worden. Dit jaar is daar helemaal geen sprake van. (foto: Fbook)
Ooit kon het 'haring & bier' op deze manier gevierd worden. Dit jaar is daar helemaal geen sprake van. (foto: Fbook) (Foto: )

Haring- en Bierfeest eerst in juni en nu ook in september geschrapt

Het is halverwege de middag en terrassenweer. Niettemin is het stil op de Westhavenplaats. De uitbaters van twee cafés markeren met krijtstrepen alvast wel hun terrassen voor als op 1 juni om 12 uur de gasten weer mogen aanschuiven. Opvallend veel BV-ers (Bekende Vlaardingers) nemen een kijkje. De massa ontbreekt echter nog en komt dit jaar helemaal niet.

door Gerard S. Verver

VLAARDINGEN - Op 6 juni geen Haring & Bier wandeltocht. Ook het Haring & Bierfeest is geschrapt. Aanvankelijk was het weekeinde van 18 en 19 september gekozen als alternatief. Ook dat is nu van de baan. Ben Trooster, die in 2018 voor de revival van het feest zorgde, 'scheurt' langs op zijn scooter. “Bij mij moet je, sinds ik in de gemeenteraad zit, niet meer over dat feest aankloppen”, haast hij zich te melden, nadat we hem hebben afgevlagd. “Twee petten, hé. Dat gaat niet.”

Vergeefse moeite

Wel weet hij te melden dat het een heel gedoe was om een alternatief weekend in september te vinden om Vlaardingen alsnog zijn stadsfeest te geven. “Er is in het najaar nogal wat te doen in de Rijnmond. In september de Wereldhavendagen en in Schiedam de Brandersfeesten. En dan begin oktober de Furiade in Maassluis.” Na wat passen en meten werd voor 18 en 19 september gekozen. Vergeefse moeite dus.

Geen vergunning

"We hebben er met de gemeente over gesproken. Die vond het in dit stadium niet verantwoord en gaven geen vergunning", laat van Annique Camphens, projectmanager van Stichting Halen en Brengen, weten. Ze betreurt het, maar heeft er begrip voor. "We hebben tot het laatst gehoopt, dat het zou kunnen doorgaan. Nu het zover is leg ik me er bij neer. Je kan ook niet bij iedere feestganger een handhaver zetten om te controleren of hij of zij het protocol volgt."

Camphens en haar medewerkers waren in augustus gestart met het in de steigers zetten van de 2020-editie van het Haring & Bierfeest. "We hadden al zeker 85 procent van het programma ingevuld. Daar hebben we in maart na de eerste virus-maatregelen een punt achter gezet. Twee weken geleden voelde ik na de persconferentie van Rutte de bui echt hangen: dat wordt niks."

'Zou bonus zijn"

"Het is niet leuk, maar ook geen ramp. En ik denk dat het verstandig is", stelt Junior Flynn van Irish Pub, Flynns' en bestuurslid van de Vlaardingse afdeling van Horeca Nederland. "Wanneer het wel was doorgegaan, was het voor ons een bonus geweest."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden