Nog even en er is van de voormalige oliegoedfabriek (en later meubelwinkel en supermarkt) aan de Parallelweg niets meer over. (foto: DPG/gsv)
Nog even en er is van de voormalige oliegoedfabriek (en later meubelwinkel en supermarkt) aan de Parallelweg niets meer over. (foto: DPG/gsv) (Foto: )

Markante oliegoedfabriek Parallelweg tegen de vlakte

De Parallelweg (voor Vlaardingse intimi nog steeds de Prelleweg) krijgt een ander gezicht. Nadat in 1957 het markante Handelsgebouw door de sloperskogel in puin werd gebeukt, volgt nu het al even gezichtsbepalende voormalige fabriekspand van Oliegoedfabriek Jb.Van Toor Jzn, dat later Meubelverkoper Winter & De Lange en tot voor kort Supermarkt Hoogvliet onderdak bood.

door Gerard S. Verver

Vlaardingen - Opvallend is dat de supermarkt nu een noodwinkel heeft op een ook al historische plaats. Daar was ooit de Spoorhaven met daarin een met balken afgezet zwembad. Het werd, wegens de vervuiling van het havenwater in het begin van de vijftiger jaren gesloten en de haven in 1956 gedempt.

Op het stukje Parallelweg tussen Westhavenkade en Prins Hendrikstraat blijft nog alleen het voormalige pand van Visverwerker Van der Windt (met nu Action en Kinderparadijs Ballorig) over. Hoogvliet bouwt op de plaats van het slooppand een nieuwe supermarkt, parkeergarage en 39 appartementen.

Het wachten is nu op het invullen van de kaalslag, die overbleef na de brand en sloop van het voormalig Belastingkantoor en later Minters- en Prikkewatergebouw. Daarmee zou de stad een enigszins representatieve entree terug krijgen. (GSV).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden