Piet Borsboom genoot vorig jaar nog, als oudste oorlogsveteraan uit Schiedam en Vlaardingen, met volle teugen van de Veteranendag, samen met volkszangers Willeke Alberti. Foto: Peter Spek
Piet Borsboom genoot vorig jaar nog, als oudste oorlogsveteraan uit Schiedam en Vlaardingen, met volle teugen van de Veteranendag, samen met volkszangers Willeke Alberti. Foto: Peter Spek (Foto: )

In memoriam: Oorlogsveteraan Piet Borsboom overleden

Juist op die dag, vorige week donderdag 14 mei, wat voor hem een belangrijke datum was geworden in zijn leven, overleed de oudste oorlogsveteraan uit Vlaardingen, Piet Borsboom, 101 jaar oud. 

Door Peter Spek

VLAARDINGEN - Als jongen van 21 jaar maakte hij op 14 mei 1940 het verwoestende bombardement van het Duitse leger mee op Rotterdam. Vorig jaar was de Vlaardinger nog het feestelijk middelpunt van de Veteranendag, die in Schiedam werd georganiseerd, waar de oude en jonge oorlogsstrijders uit de diverse oorlogen en vredesmissies door de gemeente besturen van Vlaardingen en Schiedam, bedankt werden voor hun inzet en moed.
Piet Borsboom was op dat moment met zijn honderd jaar en twee maanden de oudste veteraan van beide steden en kreeg de volle aandacht. De Vlaardinger liet toen weten, dat hij nog altijd moet terugdenken aan het bombardement op de Maasstad. “Ik was gelegerd in Rotterdam en had de taak om de Maasbruggen te verdedigen tegen het Duitse geweld en dat viel niet mee met het vaak gebrekkige oorlogsmateriaal.” Het bombardement, dat vorige week na tachtig jaar nog werd herdacht, heeft op de Vlaardinger veel indruk gemaakt. “Gelukkig heb ik dat overleefd, maar ik heb de bommen om mij heen zien vallen en gebouwen zien instorten. Heel beangstigend”, liet hij toen weten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden