De voormalige Visscherij Maatschappij
De voormalige Visscherij Maatschappij (Foto: Bart Bos )

De nalatenschap van Vlaardingen

"Rijdende over de Vulcaanweg kijk ik altijd even naar de oude panden die daar staan aan de Wilhelminahaven, leeg en verpauperd, maar in sommige gevallen wel een stukje industrieel erfgoed. Wat een aantal panden uniek maakt zijn de historische reclames op de gevels zoals: Visscherij Maatschappij Vlaardingen of Stoombierbrouwerij Ijsfabriek D' Oranjeboom, herinneringen uit de rijke geschiedenis van de Vlaardingse industrie rondom de havens."

Vlaardingen - "Begrijpelijkerwijs zien sommige mensen deze panden uitsluitend als vergane glorie waar afscheid van genomen moet worden door een bezoekje van de sloophamer. Misschien hebben ze gelijk en zijn de panden op sterven na dood, maar wellicht is een tweede leven ook mogelijk met enige liefde en zorg, tenslotte staan ze in de meeste gevallen nog steeds fier overeind na meer dan 100 jaar."

"Maar goed, wie ben ik om Vlaardingen de les te lezen als bewoner van Schiedam, een stad waar de voorouders in het verleden ook weinig respectvol zijn omgesprongen met erfgoed waardoor de huidige generatie moet googlen om “hun" geschiedenis terug te zien in plaats van het “live” te kunnen bewonderen. Hopelijk maakt Vlaardingen niet dezelfde fout met haar erfgoed. Nu staat “jullie” nalatenschap er nog, eenmaal weg blijven alleen nog de foto’s op Google bestaan!"

Bart Bos

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden