Susan Groenveld zet zich samen met haar moeder en vele familieleden, vrienden en vriendinnen en acht vrijwilligers in om vooral mensen in de zorg even te ontlasten met een gratis maaltijd. Foto: privé collectie
Susan Groenveld zet zich samen met haar moeder en vele familieleden, vrienden en vriendinnen en acht vrijwilligers in om vooral mensen in de zorg even te ontlasten met een gratis maaltijd. Foto: privé collectie (Foto: )

In deze situatie is stilzitten geen optie

De Vlaardingse schoonheidsspecialiste Susan Groeneveld laat zich door de coronacrisis niet zomaar uit het veld slaan. Noodgedwongen door de maatregelen rond het coronavirus moest de ondernemende Vlaardingse haar schoonheidssalon Beauty Best aan de Burgemeester de Bordesplein sluiten. ”Dat was met pijn in mijn hart maar ook een emotionele beslissing”, zegt Susan Groeneveld. De schoonheidssalon werd 50 jaar geleden geopend door haar moeder en Susan Groeneveld is daar nu zelf 25 jaar werkzaam.

door Peter Spek

VLAARDINGEN  – “Ik moest wel even een traantje laten bij het nemen van dat besluit en tot overmaat van ramp overleed op dat moment ook de moeder van een goede vriendin van mij. Echt afscheid nemen konden wij niet door de beperkingen die werden opgelegd bij de crematie. Het sluiten van de schoonheidssalon en het verlies van de moeder van mijn vriendin, bezorgde mij slapeloze nachten. Maar ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten, zo ben ik niet opgevoed. Tijdens één van die slapeloze nachten hoorde ik van die hoge werkdruk van het verplegend personeel voor de corona-patiënten, die zich bijna dag en nacht inzetten om deze patiënten te verzorgen. Daar wilde ik iets voor gaan doen, flitste het door mijn hoofd.

Geen optie

In deze situatie was stilzitten geen optie. Ineens bedacht ik spontaan aan de keukentafel de slogan ‘zorgvoordezorg’ en binnen een dag had ik het concept van mijn plan op papier staan. Koken voor de mensen die dat even door de coronacrisis niet kunnen doen en dan vooral voor verplegend personeel van het Franciscus Ziekenhuis in Schiedam en voor de medewerkers in de verzorgingstehuizen in Vlaardingen, maar ook voor eenzame stadgenoten in de thuissituatie. Ik had inmiddels de verhalen gehoord en de beelden gezien van die harde werkers, die na werktijd nog even naar supermarkt wilden gaan, maar geconfronteerd werden met lege schappen. Dat vond ik mensonterend en helemaal niet eerlijk.

Exta maaltijd

Omdat ik naast de schoonheidssalon een groothandel en een webshop heb en importeur ben van cosmetica producten met klanten in Nederland maar ook in België en Luxemburg weet ik hoe het werkt om mensen aan mijn idee te binden. Mijn website maker RTM business maakte meteen gratis een nieuwe website en het balletje ging rollen. Het idee is simpel; kook een extra maaltijd, of meerdere en plaats een bericht op de pagina van zorgvoordezorg met de locatie waar mensen de maaltijd op kunnen halen en hoeveel maaltijden er beschikbaar zijn.

Loopt storm

De maaltijden worden voor de deur gezet om aan de voorzorgsmaatregelen te voldoen. Bij het ziekenhuis en de zorginstellingen brengen wij de maaltijden aan de ingang van het gebouw. En het loopt storm. Voorlopig doen wij dat op maandag en op vrijdag, maar voor mensen met een beperking maken wij zeven dagen per week de maaltijden.

Enthousiasme

En het enthousiasme in mijn omgeving voor dit idee is groot. Familieleden, maar ook vrienden en vriendinnen werken mee om de maaltijden klaar te maken en te bezorgen, het is hartverwarmend om het te zien en zorgt voor een grote saamhorigheid en dat is wel nodig in deze tijd. Maar ook bedrijven zijn inmiddels enthousiast geraakt zoals de plaatselijke slager Van Heijst van Ton en Marianne van de Berg in de Waalstraat en RTM Business. Erna Bos van catering tasty food kookt elke dag voor het ziekenhuis en Anneke Bastiaans coördineert de maaltijden in de wijk.

Familie

Mijn familie en vriendinnen en acht vrijwilligers helpen allemaal mee. In de afgelopen week hebben wij zo rond de vijftig maaltijden geserveerd en door die drukte vergeet ik ook even de problemen rond mijn schoonheidssalon, want hoe ziet de toekomst eruit, bedenk ik mij weleens. Voorlopig ligt alles stil, maar als straks de beperkingen weer zijn opgeheven, komen de mensen dan weer naar mijn salon. Wij hebben meerdere recessies overleefd. Ik troost mij met de gedachte dat mijn moeder en ik in de afgelopen vijftig jaar een grote en vaste klantenkring hebben opgebouwd, die ons niet zo snel in de steek zullen laten." Voor informatie kan men terecht op: info@beautybest.nl. Bestellingen op Burg. Bordesplein 12.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden