Duitse Soldaten in Vlaardingen
Duitse Soldaten in Vlaardingen (Foto: Archief Sander Nagel)

Bijzondere oorlogsfoto

Vlaardingen in de Tweede Wereldoorlog

Als lid van het Comité Bevrijdingsfeest 2020 publiceert Jan Anderson tot en met augustus 2020 iedere week een foto met bijschrift om zodoende de kennis over de Tweede Wereldoorlog te verrijken of deze op te frissen. "Dit is een bijzondere foto, mannen met borstjes en een beetje haar én een helm erop. Dat is belachelijk. Humor in optima forma. Dat maakt ook dat geschiedenis niet altijd streng is", aldus Jan Anderson.

"Als wij de Duitse soldaten door Vlaardingen zagen marcheren, kwam dat stoer over. In het gelid marcheerde ze aan de haven en de Schiedamseweg en iedereen dacht: had het Nederlandse leger ook maar zo’n stoere uitstraling. Deze foto van zes Duitse soldaten in onze stad werd opgestuurd aan hun verwanten in het oorlogs-Duitsland en is gemaakt op 12 juni 1941. Franz Jubits uit Oberhausen, Werner Perbord uit Lengeveld en vier andere kameraden lieten zien dat zij het in Vlaardingen nog niet zo slecht hadden. Ik denk dat hun legerleiding beslist niet wilde dat deze foto in maart 2020 in Groot Vlaardingen zou worden opgenomen, omdat door deze foto het Duitse leger een beetje belachelijk werd gemaakt. Of vinden sommige Vlaardingse vrouwen dit toch sexy?"

Kijk voor een overzicht een meer informatie over de activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding op de Facebookpagina "4&5 mei Vlaardingen" of op de website www.sngv.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden