Geert van Wees (links) en Michel Meulstee: "KOFA is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich fijn kunnen voelen!" Zelf muziek maken kan er ook tijdens de inloop jamsessie. (Foto: Britt Planken)
Geert van Wees (links) en Michel Meulstee: "KOFA is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich fijn kunnen voelen!" Zelf muziek maken kan er ook tijdens de inloop jamsessie. (Foto: Britt Planken)

KOFA: 'Je hoort hier echt van alles'

"De hele muziekgeschiedenis van Vlaardingen zit in dit pand. Alles heeft hier gezeten en wij zetten het door", vertelt muzikant en cultureel ondernemer Geert van Wees. Hij heeft het over KOFA, 'een plek voor kunst en muziek' aan de Zomerstraat 41, waar ooit sterren als Herman Brood over het Pandemonium-podium gleden.

Door Britt Planken

VLAARDINGEN – "Zodra ik binnenstapte dacht ik: wauw! Ik zag meteen de potentie", zegt kunstenaar en initiatiefnemer Michel Meulstee. Drie jaar geleden zette hij zijn handtekening onder een huurcontract en begon hij met het runnen van 'een wijkcentrum in een modern jasje'.

Anderhalf jaar later sloot Geert bij hem aan. Met een flinke dosis creativiteit werd het pand low-budget opgeknapt: "We doen zo veel mogelijk zelf met minimale middelen. Een theaterlamp op een drumstatief en laminaat in drie kleuren. Wat maakt het uit? Het opknappen heeft totaal nog geen 1500 euro gekost!"

Bands en talent

De verschillende ruimtes bevatten allerlei soorten kunst, het meeste gemaakt door Michel. "Maar anderen mogen hier ook wat hangen", vertelt hij direct, want juist de samenwerking met andere partijen zoeken vinden Geert en hij erg belangrijk.

KOFA is niet in één kader te plaatsen. Met elke donderdag een inloop jamsessie, een paar bandoptredens per maand en elk kwartaal een talentavond staat muziek op de voorgrond. Maar ook binnen het hokje muziek is de invulling ontzettend breed. 

"Vorige week speelde er een Ierse band, op 10 februari hebben we een akoestische avond met een Nederlandstalige rockband en een dag later worden covers van Metallica gespeeld. We hebben soms ook native jams met didgeridoos, je hoort hier echt van alles!"

Zonder geld

En dan is er nog Carolien Hartman, die een ruimte huurt en vanuit haar onderneming Yoga Enzo allerlei activiteiten organiseert. Dat er juist bij KOFA plek voor vernieuwing is, blijkt uit haar plannen voor volgende maand: een meditatieconcert, bloemenmeditatie en mandala's maken met echte bloemen.

Tot nu toe heeft KOFA geen gebruik van subsidies gemaakt. Volgens de mannen is het beter om eerst zonder geld te toetsen of ergens behoefte aan is.

"Het lijkt wel of mensen tegenwoordig alleen nog met subsidie beginnen met denken. Wij doen dingen omdat we het willen doen. We laten de dieselmotor al draaien, subsidie kan af en toe het gas intrappen. Als dat gas wordt losgelaten, draait de motor weer stationair en is er niets aan de hand.

Ruimte

"Dan is er weer ruimte om nieuwe dingen te verzinnen. KOFA kan een voorbeeld zijn van hoe het anders kan!"

Kijk ook op Facebook: 'KOFA'. "Of loop gewoon binnen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden