Logo grootvlaardingen.nl


Beheerders en initiatiefnemers Kor de Jong en Josette Hogewoning starten in 2013 met de app, niet wetende dat het zou uitgroeien tot een belangrijk hulpmiddel voor de burger in de wijk. (Foto: Bart van der Linden)
Beheerders en initiatiefnemers Kor de Jong en Josette Hogewoning starten in 2013 met de app, niet wetende dat het zou uitgroeien tot een belangrijk hulpmiddel voor de burger in de wijk. (Foto: Bart van der Linden)

Zeer populaire Buurt-Whatsapp is klaar voor de volgende fase

Hij is onverminderd populair in Vlaardingen (en omliggende gemeenten): de Buurt-Whatsapp. Zo werd ook duidelijk toen vorige week voor deelnemers een avondvullende presentatie was in het stadhuis over het gebruik van de app en de mogelijkheden in de toekomst.

VLAARDINGEN – Beheerders en initiatiefnemers Kor de Jong en Josette Hogewoning starten in 2013 met de app, niet wetende dat het zou uitgroeien tot een belangrijk hulpmiddel voor de burger in de wijk. Maar in vier jaar tijd zijn er al 7000 deelnemers. Daarmee is de haringstad koploper.

Voor een zaal vol belangstellenden werd door Kor de Jong de waarde van de app nog maar eens benadrukt, maar niet voordat eerst burgemeester Jetten het woord nam. Zij was de hele avond aandachtig toeschouwer.

Flink aan het groeien

Jetten: "De app is een belangrijk info-middel om de veiligheid te waarborgen én te vergroten. Bijzonder is dat dit initiatief door de burgers onderling is ontstaan. Veiligheid staat hoog in het vaandel en wij als gemeente faciliteren de instrumenten die nodig zijn. Mooi is het om te zien, dat zoveel mensen uit andere gemeenten komen kijken hoe wij het hier doen."

Want, om er maar eens een paar te noemen, ook in Zwartewaal, Rozenburg, Hoek van Holland en Maassluis wordt volop gebruik gemaakt van de app. "We zijn de afgelopen jaren flink aan het groeien geweest", vertelt De Jong. "Nu is het tijd voor de volgende stap."

Negentig groepen

Vanuit Den Haag is Jaap Berends aanwezig om informatie te komen geven over de app 'straat.info 2.0', waarbij je op een plattegrond van je stad meldingen kunt doorgeven en de status hiervan kan bijhouden. De app is speciaal ontwikkeld voor buurtpreventie. Buurt-Whatsapp van De Jong en Hogewoning is uitgenodigd voor een pilot. "Binnen één à twee maanden kunnen we gaan testen", zegt Berends.

Met 90 groepen in Vlaardingen (max. 256 deelnemers per groep), blijft het de intentie om 'verdachte situaties en personen te melden'. "Maar het vervangt niet de politie. Uiteraard moet je altijd de politie blijven bellen", zegt De Jong. Door het groeien wordt al gedacht aan het oprichten van een stichting. "Hierdoor kunnen we er nog meer structuur in aanbrengen", legt De Jong uit. "Wellicht kunnen we dan groepen samenbrengen."

Boeven pakken

Percentages zijn er niet, maar "we pakken er zeker boeven mee", benadrukt De Jong. Meedoen aan de Buurt-WhatsApp? App dan uw naam, telefoonnummer en straatnaam aan 06-28330114 of 06-28330112.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten