Logo grootvlaardingen.nl


"De grote zandbak in de Trompstraat werd in mijn jongste jaren tijdens de openingsuren bewaakt door een oude man die er op lette dat het spel van de kleintjes een beetje vreedzaam verliep."
"De grote zandbak in de Trompstraat werd in mijn jongste jaren tijdens de openingsuren bewaakt door een oude man die er op lette dat het spel van de kleintjes een beetje vreedzaam verliep."

Historisch: Eindeloos spelen in de zandspeeltuin in de Trompstraat

Vlaardingen - De foto van Historisch in de krant van 1 februari is de Trompstraat, schrijft Ger Karnaat. "Waar je nog gezellig buiten op een pleintje kon spelen."

Henny Schouten: Deze foto is gemaakt vanaf de Boslaan met rechts de Trompstraat. Daar ben ik geboren op nr. 29 in '54! Fantastische jeugd gehad tot we in '69 verhuisden naar de Westwijk. 'Het plein', voorheen een omheinde zandspeeltuin, was de plek waar de hele buurt speelde.

"Rechts in de Trompstaat zat de kruidenier Van der Kuijl, waar een snoeptafel was met voor 5 cent vijf blokjes duimdrop, nogablok, spekkies, enz. Je kon daar ook telefoneren als het nodig was.

Vliegende brandweer

"Het was een echte volksbuurt, waar veel samen met de vele kinderen werd gedaan: vliegende brandweer, touwtje springen...wie niet volgt is af...bordje bal, stoepranden, meterslange glijbanen in de winter vanaf het plein zo de Boslaan op! Wat een herinneringen....

"Ik ben daar in 1937 geboren en heb er een jaar of achttien heb gewoond", meldt Aat Rolaff. "Aan de straatlantaarns is te zien dat de foto niet uit de tijd is dat ik er woonde. Toen waren dat nog gaslantaarns die - zowel de linkse als de rechtse - verder de straat in stonden en waar dag in dag uit een mannetje bij moest komen om ze aan te steken en uit te doen." Ook Ger van der Borden, Paul Ruigrok, Jan Imhoff en Willem Borsboom herkenden de Trompstraat.

Zandbak

"De grote zandbak in de Trompstraat werd in mijn jongste jaren tijdens de openingsuren bewaakt door een oude man die er op lette dat het spel van de kleintjes een beetje vreedzaam verliep. Hij had er een nog een soort sjiek gebouwd wachthuisje. Gek dat ik nou juist van hem de naam niet weet!

"Ik herinner me wel veel namen van de mensen die er woonden toen ik er zelf ook nog woonde zoals Both, Broek, Berkhout, Groeneberg, Korpershoek, Roza, Van der Ster, Bos, Van Teijlingen, Don, Van Oosten, Hoogendam, Den Breems, Verheij, Schreinemaker, allemaal in de rij eengezinswoningen links.

Waterstokerij

"En aan de rechterkant, in boven- en benedenwoningen, Spronk, Hofman, Wijnhorst, de Ruiter, Boer, Brobbel, Hogendijk, ook Roza, De Reuve, Den Breems (ook een tweede), Paalvast, De Groot, Borsboom, Rolaff, Vroegh, Bakker, de Veer, de Waal, de Bruin, Groeneboom, Van Dorp, Tol, Boender, Maarseveen.

In de Trompstraat was alleen een waterstokerij waar ook nog wat kruidenierswaren werden verkocht. Wat dat betreft dus maar een armoedig straatje. Wel werd er nog van alles aan de deur bezorgd, brood, boter, groente en fruit, zeepwaren en petroleum. En de huur werd er nog aan de deur voldaan, net als gas, water en elektra, vakbondscontributie, ziekenfondspremie en krantengeld. En natuurlijk hingen er nog touwtjes uit de brievenbus."

Ornamenten

Ineke Martens: "De woningen zijn gerealiseerd door Patrimoniums Woningen, gebouwd tussen 1914-1918, gesloopt rond 1984 en vervangen door moderne onderkomens. Opvallend aan de huizen waren de lange uitbouwen in de tuinen en de ornamenten op het dak. Er was ook een R.K. Willibrordusschool, maar die is in 1985 gesloopt."

En waar is dit (zie foto onder) of welke herinneringen koestert u? Reacties uiterlijk vrijdag naar redactie.gv@persgroep.nl . (Foto onder met dank aan Jan Imhoff).

Reageer als eerste
Meer berichten