Foto:

Column: Corona

De wereld staat in brand! Het coronavirus heeft ons in een zo’n verstikkende greep en laat ons voorlopig niet los, dat we genoodzaakt zijn om bizarre maatregelen te nemen. Heel de wereld is tot stilstand gekomen. Waar we eerst dachten dat het Nederland niet zou treffen, sloeg de teneur snel om. 

Ook wij, Nederlanders, worden namelijk hard geraakt door het virus. Veel instellingen hebben hun deuren gesloten, evenementen zijn afgelast, aangeraden wordt om zo veel als mogelijk thuis te blijven en supermarkten worden en masse leeggeroofd.

Unieke situatie waar we nog nooit in zijn beland

We slaan massaal aan het hamsteren. Lege schappen, massahysterie, ruzies; naar mijn mening drijven we elkaar hiermee tot waanzin. Met het in groten getale inslaan van boodschappen slaan we toch echt wel door. 

Natuurlijk moet je het virus zeer serieus nemen en moet er alles aan worden gedaan om het uit te roeien, maar laten we er ook voor zorgen dat we het pessimisme niet tot in ons binnenste laten doordringen. Want mede ook door al die berichten op social media worden mensen flink beïnvloed en angst aangepraat. 

Tuurlijk, aan de ene kant wil je zoveel mogelijk informatie tot je nemen, aan de andere kant kan dit ook leiden tot een overkill aan nepnieuws. Om toch nog een kleine positieve draai aan dit stuk te geven: de coronacrisis leidt soms ook tot creatieve ideeën. Ik kwam er eentje tegen van dominee Guus Fröberg van de Bethelkerk, die opriep om over een paar maanden, als het virus hopelijk is ingedamd, te onthamsteren.

Hij pleit voor een onthamsterbeurs, waar mensen teveel gehamsterde producten kunnen inleveren ten gunste van de Voedselbank. Een nobel doel. Hopelijk volgen er meer van dit soort initiatieven, nu we te maken hebben met een unieke situatie waar we nog nooit in zijn beland.

Meer berichten