Logo grootvlaardingen.nl


Het team van obs Klimop, met van links naar rechts Hiske de Koning, Cliff Westdijk en Bahar Demir, dat zorgt dat peuters en kleuters samen spelen en samen leren. (Foto: Peter Spek)
Het team van obs Klimop, met van links naar rechts Hiske de Koning, Cliff Westdijk en Bahar Demir, dat zorgt dat peuters en kleuters samen spelen en samen leren. (Foto: Peter Spek)

Meer aandacht voor peuters en kleuters op school Klimop

De drempels zijn letterlijk en figuurlijk weggehaald. De openbare basisschool Klimop heeft dit schooljaar ingezet op een nieuwe en nog niet eerder in Vlaardingen ontwikkelde visie om de peuters vanaf twee jaar heel nauw bij de school te betrekken.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – "Noem het gebruikmaken van de kansen om onze visie, samen spelen en samen leren, tot uitvoering te brengen", zegt Hiske de Koning, de bovenschoolse directeur van OBS Klimop, Breinpaleis en De Singel.

"Toen vorig jaar Open Vensters, de school hier om de hoek in de Holy ging sluiten, kregen wij ineens veertig leerlingen erbij en dat zorgde ervoor, dat een nieuwe indeling van de gebouwen moest plaatsvinden. Wij hebben die situatie gebruikt om meteen in te zetten om de peuters een plaats te geven in onze onderwijsvisie", zegt Hiske de Koning.

Eigen eiland

"Het jongste kind verdient ook alle aandacht en dat is in het verleden weleens vergeten. Peuters en kleuters hingen er bij veel scholen maar een beetje bij en vormden een eigen eiland in school. Men wist, vaak ook als leerkracht van de hogere groepen, niet wat daar bij die onderbouw precies gebeurde en dat willen wij met het uitdragen van onze visie, verbeteren."

Het schoolgebouw aan de Stadhouderslaan is flink onderhanden genomen. "Wij hebben drie ruimtes gecreëerd zonder dat het opvalt dat je van ene ruimte in de andere ruimte komt en dat is voor deze jongste leerlingen een heel prettige ervaring. De peuters spelen, als zij dat willen, heel natuurlijk samen met kleuters en belangrijker, zij leren van elkaar", zegt Hiske de Koning met overtuiging in haar stem.

Sprong in het diepe

"De opzet is om te kijken wat heeft een leerling nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Wij bieden die mogelijkheid om dit te ontdekken bij de peuters. Voor het team was het ook een sprong in het diepe, maar zij hebben zich uitstekend aan de nieuwe situatie aangepast en de nodige ervaring opgedaan."

Meer informatie is te vinden op de website:

www.obs-klimop.nl

Reageer als eerste
Meer berichten