Voor Peter de Jong(links) en Loek Snijders zijn de nieuwe praaiplaatsborden het begin van nieuwe ontmoetingen in de wijk. Foto: Peter Spek
Voor Peter de Jong(links) en Loek Snijders zijn de nieuwe praaiplaatsborden het begin van nieuwe ontmoetingen in de wijk. Foto: Peter Spek (Foto: )

Praaiplaatsborden voor in de wijk

Er komen steeds meer praaiplaatsen in Vlaardingen. Na de Callenburgstraat, Van Kinsbergenplaats en bij het volkstuincomplex Zuidbuurt, worden er nu twee nieuwe praaiplaatsborden geplaatst in Vlaardinger Ambacht en dat op initiatief van de bewonersgroep Oud Ambacht.

Door Peter Spek

Vlaardingen - Praaiplaatsen zijn plaatsen waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en nieuws en andere zaken met elkaar kunnen delen, mondeling of op papier. Loek Snijders is een fervent voorstander van deze praaiplaatsen. “Het idee voor onze wijk Vlaardinger Ambacht werd geboren bij de herinrichting van de Burgemeester de Bordesplein, enkele jaren geleden. Ik hoorde toen van die praaiplaatsborden om nieuws of andere zaken met elkaar uit te wisselen en dat kan van alles zijn”, zegt de Vlaardinger.

VLAARDINGEN - “Denk maar aan de informatieborden bij Albert Heijn, waar van alles wordt aangeboden. Zo iets moet het ook bij de praaiplaatsborden in de wijk worden, maar belangrijker, deze borden staan veelal in de buurt van de vuilcontainers, waar toch regelmatig veel wijkbewoners komen. De bedoeling is dan dat er een blik wordt geworpen op het bord en dat men dan met elkaar in contact kan komen om zaken te regelen”, is de visie van Loek Snijders. “Maar het kan ook een plaats zijn waar de wijkbewoners elkaar fysiek kunnen ontmoeten en afspreken.” 

Zegen

Voor Peter de Jong, de Stadsomroeper van Vlaardingen, zijn deze praaiplaatsborden een zegen in zijn strijd tegen de digitalisering en is hij in de geschiedenis gedoken van dit fenomeen. “Mensen praten niet meer met elkaar”, begint hij zijn verhaal. “Ik ben zelf een digibeet, maar zie om mij heen, dat mensen via de digitale snelweg denken veel contact te hebben, maar dat zie ik anders. Fysiek contact of het plegen van een telefoontje is uit de gratie geraakt, alles is opgeborgen in die mobiele telefoon, maar belangrijker vind ik nog, dat er niet meer wordt gelezen."

Vervlogen glorie

"Kranten verdwijnen uit huis en een bezoek aan een bibliotheek voor het lenen van een boek is een vervlogen glorie. Iedereen zit te staren op zijn schermpje van zijn telefoon”, zegt Peter de Jong die met zijn Vlaardingse Woordsmederij probeert de Nederlandse taal in zijn pure vorm te behouden. “Die digitale taal is ook een doorn in mijn oog. Straks weten wij niet anders en schrijven wij ff in plaats van even."

Leugenbankje

De Stadsomroeper weet als geen ander, dat het nog niet zo lang geleden is geweest dat Vlaardingers elkaar zagen op plaatsen in de stad, waar het nieuws werd gedeeld of andere zaken besproken werden of er werd gewoon geroddeld. “De leugenbank op de Parallelweg bijvoorbeeld of het bankje bij Het Platje, maar ook bij de Visbank of op de Westhavenkade, waar in de jaren zestig de redactie zat van het Rotterdams Nieuwsblad en waar de kranten dagelijks in de vitrine werden gehangen, daar werd nog gediscussieerd.”

De nieuwe praaiplaatsborden worden geplaatst op het Plein Emaus en op de hoek Sportlaan/ Nachtegaallaan en onthuld op 29 februari om 15.30 uur door wethouder Ivana Somers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden