Burgemeester Bas Eenhoorn met naast hem de Zweedse ambassadeur Annika Markovic. Erachter in het midden speciale gast Wim Doorduin. Foto Frans Assenberg.
Burgemeester Bas Eenhoorn met naast hem de Zweedse ambassadeur Annika Markovic. Erachter in het midden speciale gast Wim Doorduin. Foto Frans Assenberg. (Foto: )

Zweeds Wittebrood eindelijk ‘officieel’

Het was de Zweedse ambassadeur mevrouw Annika Markovic die in eigen persoon in de burgerzaal afgelopen vrijdag een met Zweeds meel gebakken brood aan burgemeester Bas Eenhoorn overhandigde. Het is immers dit jaar 75 jaar geleden dat ons land eindelijk van de Duitse bezetting werd bevrijd.

door Frans Assenberg

Vlaardingen - De vrolijke bijeenkomst werd afgerond met het proeven van dat befaamde brood. Aanwezig was ook Vlaardinger Wim Doorduin (94 jaar) die tijdens de Hongerwinter niet alleen groente en aardappelen met zijn binnenschip vervoerde, ook dat Zweedse meel was daar onderdeel van. Wim: “Het Zweedse meel kwam via het Rode Kruis in Delfzijl aan en werd met binnenschepen naar het westen vervoerd. Het arriveerde in balen in de Rotterdamse en Schiedamse havens. Mijn vader en ik transporteerden toen in die tijd in konvooi achter een sleepboot o.a. groenten, aardappelen uit Noord-Holland naar Vlaardingen."

"Wij werden rond 1 maart 1945 gevraagd om het ‘Zweedse Rode Kruis meel’ op te gaan halen in Schiedam dat voor de Vlaardingers was bestemd. Het was voor ons maar een tussendoortje want we moesten weer naar het noorden. Nee, wij hebben toen eigenlijk geen honger geleden.” In mei werd Nederland bevrijd, waarna niemand meer honger hoefde te lijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden